Foto: Medija centar

Slobode, prava, dobrosusedski odnosi, partnerstvo s razvijenim svetom, nisu agende vlasti i opozicije. Opšta regresija, koja se osećala od izbora 2014, da ubrzano se odvijala nakon narednih izbora 2016. i Savamale. Regresija je zajednički činilac borbe za vlast ili za očuvanje vlasti. Vlast i opozicija nastoje da ućutkaju ili marginalizuju svaki korektivni činilac. Mislim pre svega na organizacije civilnog društva, i na povremene opomene na neophodnost poštovanja onih normi, ili načela, koje pozivaju na širenje prava, umesto na njihovo sužavanje, na otvaranje države i društva, umesto besova i samoizolacionizma. Na evropeizaciju umesto balkanizacije ili povratka u azijatsku despotiju i dalju društvenu razgradnju.

Već davno za nama, Milošević je uništio Jugoslaviju, odnose njenih naroda i narodnosti, miroljubivu politiku, ekonomiju, itd., i krenuo u sopstveni strmoglav napadom na ostatke slobodnih medija i univerziteta. Odlukom da etničkim čišćenjem i monstruoznim zločinima zadrži Kosovo izazvao je NATO intervenciju 1999. čija će se dvadesetogodišnjica ubrzo budno proslavljati, i u vlasti i u opoziciji, samo kako bi se Srbija dodatno udaljila od zapadnog sveta. U devedesetim je opoziciona politika jasno definisana tek u protestima 1996-7. Još jednom ću ponoviti da su tokom ta tri meseca, svakodnevno, Vesna Pešić, Zoran Đinđić i Vuk Drašković pozivali na suočavanje sa suštinom Miloševićevog zločinačkog poduhvata, na sistemske reforme i otvaranje prema susedima i civilizovanom svetu, na potrebu da se ubrzano menjamo, da budemo snažni i optimistični, da iz sebe izbacimo mržnju i strahove. Idejno, etički, intelektualno, danas smo toliko propali, da se vladajuća i opoziciona koalicija sukobljavaju oko identičnih stavova i vrednosti kojima nas, udruženim snagama, vraćaju ne u samo u pretpolitičko nego i u pretkonfliktno vreme. Na to vreme su nas povremeno podsećali incidenti poput mitinga Kosovo za patike, koji je takođe ponovo naša svakodnevica.

Snage koje su trenutno ili trajno suprotstavljene porukama premijera Đinđića iz kampanje Srbija na dobrom putu (iz 2002) osvojile su na izborima 2016. oko 2.700.000 glasova: SNS, SPS, SRS, DSS-Dveri. Antievropski potencijal očigledan je i u delu opozicije koja ne ulazi u navedeni skor (aktuelni Savez za Srbiju). Vlast je nepodnošljiva, opozicija nudi isto. Dodatno smo u problemu Tramp-Bregzit-Putin, i pred izazovom nepostojanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

BRIT za singl godine osvojili su Calvin Harris i Dua Lipa (One Kiss). Dua Lipa rođena je 1995. u Londonu (iste godine kad sam se, već s doktoratom, učlanio u DS, toliko je prošlo). S roditeljima se privremeno preselila u Prištinu 2008. Iz Beograda nema čestitki, a Kosovo je Srbija. Dok svi zajedno nestajemo, potrebna je svaka poruka dobra i optimizma.