Približavamo se petnaestogodišnjici ubistva premijera dr Zorana Đinđića. Nalogodavci su de facto abolirani. Proces je izneo dovoljno dokaznog materijala koji je sadržan i u krivičnoj prijavi advokata Srđe Popovića u kojoj stoji da su osumnjičeni početkom novembra 2001. s Jedinicom za specijalne operacije i Zemunskim klanom organizovali „protivpravne akcije“ upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti države. Između ostalog su zaposeli deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu, i uz pretnju upotrebe sile ispostavili zahtev da „Skupština Republike Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom, zahtev da se smeni legalno izabrani član Vlade, ministar unutrašnjih poslova, kao i legalno postavljeni načelnik Službe državne bezbednosti i njegov zamenik, sa ciljem da stave Službu pod svoju kontrolu i onemoguće njeno zakonom određeno funkcionisanje, u čemu su i uspeli, a što je dovelo do teškog ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka zemlje, koje je na kraju kulminiralo atentatom koji su pripadnici Jedinice izveli 2003. godine nad Predsednikom vlade, Zoranom Đinđićem.“

Jasno je, i opšte, osećanje nepravde, ne samo moje lično, naročito višedecenijske sprege izvršne i sudske vlasti u zataškavanju zločina, aboliciji nasilnika i javnoj promociji devijantnog ponašanja koja je nedavno potvrđena izjavama ministarke pravde o Haškom tribunalu. Tada su, 2001-2003, u pripremi javnosti na likvidaciju premijera učestvovali su antihaški lobisti, novinari, akademici, penzionisani i aktivni bezbednjaci, narkodileri i neki od istaknutih pripadnika crnogorske opozicije. Akademija se priprema da, na teretu budžeta, uvede nove retarde i cinkaroše koji će služiti očevima nacije, razmnoženim u metastazi koja je nastupila odlaskom Dobrice Ćosića (koji se premijeru navodno približio debatujući – o „tuđem veku“? – s Jovicom Stanišićem u danima koji su prethodili atentatu, kako stoji u sudskom materijalu). UNS dodeljuje „nagradu za borbenost u novinarskom izražavanju“ Aleksandar Tijanić. DSS je možda propao, ali je svuda. Priznajem da su pobedili. Možda će nas izvući samo strateški iskoraci, pre nego sopstvena slobodna volja. Izbor Srbije, između Zapada i Istoka, uporno je zaglavljen u onom stanju koje je nastupilo neposredno nakon vesti da je premijer ubijen, a s njim verovatno i sve naša nadanja da ćemo postati zajednica optimizma i dinamičnog razvoja.

Čedomir Jovanović izjavio je da je na petnaestogodišnjicu atentata upozorio upravo predsednik Srbije, inicijativom da se ona obeleži postavljanjem spomenika na mestu gde je živeo ubijeni premijer. Međutim, petnaestogodišnjicu dočekujemo i kao država i kao društvo nespremni u smislu potrebe da se raskrinkaju i huškači i nalogodavci, i ona institucionalna patologija koja je vodila atentatu i zataškavanju. Nemoćni smo i pred potrebom da se javno zaštiti porodica ubijenog premijera.