QAnon 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Američki kongres nije se izjasnio samo o napadu Trampovih pristalica na instituciju američke legislature i demokratije, trebalo bi da je time stavio tačku na epohu laži, obmana, izdaje i dubokih vrednosnih podela.

Erozija američke demokratije postala je činilac slabosti Evropske unije koja ne raspolaže liderstvom, instrumentima, niti konsenzusom o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Populisti odbijaju temeljne evropske norme.

U neposrednom EU susedstvu instalirane su kvislinške vlade pod kontrolom Moskve i Pekinga.

Trampov impičment mora postati impičment celokupne političke garniture, i vlasti i opozicije, koja je Srbiju vratila ne samo u devedesete nego i u tridesete, i u slobizam i u klerofašizam, a svaka budućnost je neizvesna.

Dok je apsurd jedina precizna šifra ove stvarnosne zbilje, u prilog pesimizmu i optimizmu istovremeno, verovatno ćemo biti deo velikog paketa promena ukoliko Evropska unija, pod novim američkim u nedostatku sopstvenog liderstva, bude namerna, i odlučna, da se vrati svojim suštinskim normativnim i vrednosnim polazištima, i samome smislu postojanja, kako bi ponovo bila prostor sloboda, inovacija, sigurnosti i kulture.

Zato bi za Trampom morali da odu svi koji su, na ovoj strani Atlantika, izobličavanjem i nacionalnih i evropskih politika njihovom prilagođavanju svima koji su evropski interes podredili koruptivnim odnosima s Rusijom i Kinom, saučestvovali u populističkom udaru na slobode i demokratiju.

Transatlantska saradnja zasnovana je na odnosima SAD i Britanije, Nemačka je najveća pojedinačna EU ekonomija.

Britanija i Nemačka moraju biti činioci, a ne antiteza, evropskog jedinstva i odbrane od hibridnih agresija Rusije i Kine.

Nema ludaka koji po Vučićevim medijima nije podržao izdajnički Trampov napad na američku, time i na evropsku i srpsku demokratiju.

Razmere takvog političkog uloga podrazumevaju političke posledice.

Njih je Vučić svestan, verovatno s podrškom Moskve i Pekinga, da ovako slobodno nastavi.

Suma naših sistemskih i vrednosnih neuspeha je nacionalna katastrofa, nepotrebna i užasna smrt više od sedamdeset lekara koji su radili u nehumanim uslovima dok se budžet rasipa na partijske vojske i paravojne jedinice, na korodirana javna preduzeća, na monstruozne spomenike i deobu koruptivnog plena sa azijskim izvođačima javnih radova.

Zdravstvo i školovanje nisu prioriteti jer racionalno naučno znanje, i njegova javna primena u institucijama, urbanom životu i kulturi, nisu politički prioriteti.

Privatni sektor isključen je iz procedura testiranja i vakcinacije, ne samo kako bi se ugrađivali isključivo partijski i državni službenici, nego da bi vlast ostala isključivi gospodar života i smrti.

Diskurs javne politike je provincijalno, klerostaljinističko čitanje Trampovog QAnona.

Na onaj način na koji je zvanična politika Beograda zatrovala institucije, društvene odnose, životnu sredinu i ostatke ostatak evropskih vrednosti, doprinela je neredu u susedstvu novim podelama u BiH i Crnoj Gori.

Veliko evropsko spremanje, preduslov opstanka EU, zato podrazumeva celu bivšu Jugoslaviju u kojoj je virus populizma jedini zajednički QAnon inače razvaljenog jedinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.