Saradnica Miroslava Miškovića i osoba, kako se smatralo, bliska tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, zapretila je davne 2007. da će „Delta holding“ tužiti svakog ko neistinitim tvrdnjama i klevetama naruši navodni ugled kompanije.“Posebno ćemo tražiti ličnu odgovornost predsednice tog saveta Verice Barać zbog iznošenja niza neistina i teških kleveta na račun Delta holdinga, koje mogu ne samo da naruše ugled kompanije već i da joj nanesu veliku materijalnu štetu.

Delta holding smatra da u upravnom sporu povodom pripajanja Ce Marketa, ima izuzetno čvrste argumente, koje je u zakonom predviđenom postupku izložio Vrhovnom sudu“. Pretnje su se u medijima tumačile ozbiljno. Štaviše, nije bilo moguće pisati o spornim privatizacijama, sudskim i vanpravnim pritiscima, ili otimanju javne imovine, bez pomena tranzicionih mogula koji su korumpirali i državni vrh i lidere tadašnje opozicije.

Jedna od aktuelnih i stalnih političkih tema je cenzura u medijima, odnosno uticaj vlasti i neformalnih grupa na medijsko izveštavanje. Da li je Vučićeva vlada neposredno zainteresovana da mediji ruše njenu politiku ubrzanja evropske integracije, fiskalnih reformi i rezova u javnom sektoru, unapređenju odnosa sa susedima, uspostavljanja novih odnosa sa SAD? I štampani i elektronski mediji, uključujući RTS, svakodnevno, smišljeno i brutalno osporavaju upitnost ili domašaje takvih opredeljenja. Mediji većinom ne odgovaraju na osnovna pitanja javne politike i opšteg javnog interesa, poput ekonomskih i društvenih prioriteta koji se zasnivaju na stvarnim ljudskim, institucionalnim i prirodnim resursima, sistemske kurupcije nasleđene ih prethodnih administracija, javne i regionalne bezbednosti (montirani incident u Kumanovu, lokalni incidenti poput slučaja „Kantrimen“, aktuelnih paljevina automobila po Beogradu, narko dileri, kladionice i kockarnice oko osnovnih škola, itd.), do svetske politike.

Druga vlada dr Vojislava Koštunice je formirala Savet za promociju Srbije s namerom da okupi one koji mogu da „doprinesu unapređenju imidža zemlje“. Ministarstvo trgovine i usluga uputilo je u Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa zahtev da proveri da li je neko od članova tog Saveta u sukobu interesa. Na čelu Saveta je, kako je vlada objavila, potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan, a članovi su Jelica Minić i Ana Trbović. Potvrda „imidža Srbije“ i tadašnje visoke politike bila je paljevina zapadnih ambasada, praćenja demolirajem Beograda, 21. februara 2008. Nema potrebe upitati da je Savet za promociju Srbije bio samo paravan sistemskih laži i korupcije.

Da više nismo divlje pleme kratkog pamćenja potvrđuje odbijanje Advokatske komore Beograda da bivšu predsednicu Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva upiše u imenik advokata. Prethodno je ogranak Advokatske komore Vojvodine u Subotici odbio isti zahtev nekadašnje ministarke pravde Snežane Malović. „Reforma pravosuđa“ iz 2009. bila je državni udar koji je dodatno doprineo urušavanju sistema i kriminalizaciji društva. Udar na profesiju, ličnosti i njihove porodice. A zdrav razum oštećen je kao i prilikom osnivanja Saveta za promociju Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.