Pre nekoliko dana naišla sam na nemili prizor. Kroz napukli pleksiglas u ramovima ulaznih vrata zgrade videla sam kako jedna figura nasrće na drugu. Pomislila sam da se dva tinejdžera bore za naklonost neke cice s prvog sprata pa sam sačekala desetak sekundi ispred. Da se ne petljam u obračun zaljubljenih duša. Onda mi je pao na pamet Desnica (nije greška u kongruenciji, nije u pitanju politička struja već pisac iz prošlog veka, nalazi se i u lektiri, ako iko čita). Ima on pripovetku o tuči na ulici. Razni su učesnici, nasilnici postaju žrtve, konflikt se širi a on posmatra. Sećam se, nije mi se dopala njegova uloga kad sam prvi put čitala. Zato sam ušla.

Kako sam otvorila vrata, istrčala je devojka u suzama. Dakle, samo se jedna figura borila za njeno srce. Sebi znanim sredstvima. Devojka u suzama, da je tako zovem pošto mi je nepoznata iz susedstva, nije htela ni da odemo na kafu, ni da odemo u policiju, ni da samo razgovaramo.

Predizborna trka je počela. Uoči 14. februara, možemo da izdvojimo dva tipa osvajača (naglasiću, vrlo je bitno ko će dobiti termin u nedelju uveče: sa prolaznima se provodi užina, a izabranima večera i ostalo). Prvi tip zavodnika se još uvek drži maksime: ko se bije taj se voli (ili, ko bije taj voli) a drugi pribegava mekšim, komercijalnijim sredstvima. O prvom nemam šta da kažem, tu su pozvaniji komentar da daju državni radnici u belim mantilima ili oni drugi sa opasačima i manje elegantnim uniformama. Ni o drugom nemam mnogo šta da pričam, u ovo doba oni postaju žrtva trgovačke ljubavne mafije pa navaljuju na raznobojna srca svih formata i sastava, cveće i sl.

Nemam ništa protiv poklona za Dan zaljubljenih. Zanimljivih poklona, jasno. Ali, takođe nemam ništa protiv poklona za Dan Dunava, Dan borbe protiv fašizma, Dan borbe protiv raka prostate. Jednostavno, volim poklone.

Sad malo politike. Prilagođene, ljubavne.

Uz poklone ide vino (za mene više kokteli), a uz pomenut komplet poljupci, zagrljaji, komplimenti, obećanja. Ovde su ljubavne ptičice uveliko ušili političari. Njima mandat traje četiri godine (ako se drugačije ne odluči), ljubavnicima je rok ranjiviji.

To znači, vojsko Svetog Valentina, kupujte ako mislite da pali, ali lažite umerenije.