Iako se često čini da živimo u najblaže rečeno mediokritetskom treš društvu, ponekad shvatim da smo zapravo u ozbiljnoj avangardi. Jedna da kažem garažna država (prema garažni rok, ne prema: zemlja nam liči na garažu, iako bi to bilo dobro poređenje).

Ne znam kako drugačije osim krajnje avangardnim da nazovem nove poteze u igrici: Ma šta mi reče!

Veliki je problem što odlični lekari odlaze u poželjna društva čineći ih tako još boljim i zdravijim. Naravno, veliki je problem. Rešenje koje nikom ne bi palo na pamet je upravo naše, da čak i one koji su slučajno ostali ovde bacimo na prekvalifikaciju. I to gde? U politiku. Ne razumem. Ne damo im da idu a sprečavamo ih da rade ono za šta su školovani i gde su se pokazali dobrima.

Ok, zato ćemo, pošto je naša medicina izgubila stručnjaka, a grad dobio ni više ni manje nego još jednog (nepotrebnog) političara, da primimo čak sto štrebera. Oni svakako znaju da izrecituju gde je koja koščica, ali, uz veliko izvinjenje, u narednim godinama ne bih da uzmu moj karton. Dakle, ovaj mi se potez ne čini kao bog zna kakva kompenzacija. Zar ne bi bilo bolje da je postojećem kadru povećana plata ako je do plate ili da su napravljeni bolji uslovi. Ovako, stari i iskusni će nastaviti da se hlade na norveškim zimama, a ovi mladi će da uče sa Jutjuba, dok i oni ne stasaju za skandinavski krug.

Igra na distribuciju funkcija ima razloga da nosi neverovatne kvote. Dosadno je da se za ministra vojske bira neki general, pukovnik ili već neko ko s vojskom ima veze (da pritom nije osuđivan međunarodnim presudama), što bi bilo očekivano i pri ulaganju para na ovaj izbor ne biste profitirali. To je težak mejnstrim. Ne, mi smo kreativniji od toga. Ministar vojske nije služio vojsku, gradonačelnik je lekar, šuška se da će ministarka kulture biti žena koju za tu poziciju preporučuje samo to što ima nežna osećanja prema Endiju Vorholu. Ah, da… Ista gospođa brine se i o nuklearnoj bezbednosti. Za šta je kvalifikuje… Recimo… nešto… Voli da gleda Diskaveri! Da, možda baš to.

Elementarno moj dragi Vocone, logike nema!

Osim, podrazumeva se, izbora svežeg ministra finansija, koji se odlično pokazao kao ministar samofinansija, pa je ovakav scenario sasvim očekivan.