Licemerne patriote 1

U januaru je prošao verbalnu torturu na društvenim mrežama zbog tvrdnje „Kosovo već dosta decenija nije naša teritorija“, pa ovog leta ostao bez mesta u nacionalnom timu jer je u istom intervjuu zavapio „Hajde više da rešimo taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje. Niko ne živi od prošlosti i što se pre pomirimo sa sadašnjošću bolje će nam biti“. Da bi na prošlonedeljnom gostovanju sa Fenerbahčeom doživeo da ga najmilitantniji navijači njegove Crvene zvezde izvređaju na pasja usta samo zato što je izgovorio ono što mnogi misle u njegovoj otadžbini, ali se retko ko usuđuje da „ispljune“ – pogotovo tako eksplicitno.

Obe strane su iskoristile pravo na slobodu mišljenja i govora, s tom razlikom što prvotimac turskog kluba nije nikome ništa ružno rekao, čak ni indirektno bilo koga prozvao, dok su ga „delije“ udarale ispod pojasa od izlaska na zagrevanje u Areni do zadnjeg minuta evroligaške pobede srpskog šampiona.

Ništa novo, jer taj soj pristalica crveno-belih, kao i njihove „kolege“ sa Partizana, praktikuje mešanje u nacionalnu politiku i selektiranje javnih ličnosti na obožavane patriote i proklete izdajnike. S podrazumevajućom mešavinom negirajućeg odnosa prema realnosti i licemerja, jer kako drugačije razumeti Nikolino preimenovanje u Mustafu samo par dana nakon što je policija Kosova, po direktivi tamošnje Vlade, vratila ekipu i funkcionere FK Crvena zvezda sa administrativnog prelaza Jarinje, ne dozvolivši utakmicu Kupa Srbije sa Trepčom na terenu tima sa adresom u srpskom delu Kosovske Mitrovice.

Isti ti čuvari Srbije i srpstva tom prilikom su prećutali pojavu predsednika severnog dela pomenutog grada Gorana Rakića, iako su neki dan pre toga u javnost dospele fotografije neformalnog druženja ovog zvezdaša sa imućnim lobistom nezavisnog Kosova Bedžetom Pecolijem, nisu digli glas ni na insistiranje vlasti iz Beograda da srpski glasači sa Kosova i njihove partije izađu na nedavne izbore za kosovski parlament, ne bune se kada ovdašnji političari iz pozicije otvoreno nude teritorijalnu podelu Kosova… Ne, kriv im je samo čovek čije reči i dela nemaju obavezujuću težinu.

Ako je za utehu nekadašnjem asu kluba sa Malog Kalemegdana, deo zvezdaša zdrave pameti je još tokom utakmice gromoglasno stao u odbranu njegovog prava da „pliva uzvodno“.