Ovog puta do krvi i gole kože su se makljali tzv. navijači Patizana ili preciznije rečeno kriminalne grupe ovog puta pojačane „gostima“ iz Hrvatske, čime će ovaj derbi bez dileme ostati upamćen kao istorijski.

Još jedan primer kako smo poslednjih 10ak godina svedoci smo da su fudbal, a donekle i košaka kidanpovani i da njime caruju kriminalci.

A vlast, ako želi, može da ga uvrsti u svoju omiljenu konstrukciju „prvi put u (novijoj) istoriji“.

Iako je proteklih godina bilo skandala na derbijima koji su pretili da po neredima postanu istorijski, bilo da se radi o 45ominutnoj tuči huligana i policije tokom meča ili paljenju pola tribine, ipak, ovaj poslednji je je to bez dileme uspeo jer viđeno na stadionu JNA nema veze sa navijačima, poklonicima sporta, ali ni sa huliganskom praksom, već sa organizovanim kriminalom i porukom koju neko iz sive zone želi da pošalje.

Sadašnje stanje ne može se porediti ni sa početkom 90ih, kada je dobar deo prvih ekipa jugoslovenskih klubova našao na ratištu, jer je odlaskom na front većina njih završila sa tribinom, prepuštajući se ratovanju i pljački, ostavljajući mesto mladim snagama koje se ne mogu porediti sa današnjim vojskama na stajanjima.

Kao i mnogo puta do sada, najavljene su oštre kazne za izgrednike, pitanje je da li će do njih doći ili će se kao i do sada, sve zaboraviti.

Mada i da dođe do punovažne sudske presude i odlaska na izdržavanje npr. splitskih kriminalaca, to ne znači da će se bilo šta promeniti pošto u Srbiji za tako nešto nije dovoljan (oštar) zakon koji postoji od 2003. godine već i fluidna sila zvana politička volja.

Tako sveprisutni predsednik Srbije koji osim zaduženja koja mu sleduju po zakonu, vodi računa o svemu, od lokalnih, preko privrednih, urbanističkih, spoljnopolitičkih i naravno bezbednosnih pitanja, kada dođe do kriminalaca na tribinama jednostavno nema snage da „na strašnom mestu postoji“.

I to nije krio ni dok je bio premijer i koordinator svih bezbednosnih službi, a ni sada.

Bez ikakvog objašnjenja ili spremnosti da snosi odgovornost, godinama nudeći kao loš izgovor nespremnosti navijača i uprava klubova da uđu u privatizaciju, koja bi po navodno rešila sve probleme. Iako se zna da u uprava klubovima sede ljudi bliski ili iz vlasti.

Posmatrajući ovakvo ponašanje ispada da su za Vučića i ekipu manji problem pristupni pregovori sa EU, Briselski dijalog, SAD, NATO, Putin, regionalna bezbednost, nizak standard, nego kriminalne grupa koje imaju svoje ispostave na stadionima.

Zaista je teško poverovati u tako nešto.

Daleko pre se nameće strašna ideja, da posle godina nečinjena državnih organa organa, dok pred našim očima ginu kako tzv. navijači, tako i pravi navijači, a i pored desetina krivičnih prijava retko ko je zaista i osuđen, u stvari smo svedoci lažne bitke iza koje se kriju zajednički interesi naizgled sukobljenih strana.