Po želji ili volji se nešto rešava i dešava, a nešto drugo ne. Razlozi se ili ne navode, ili zabašuruju ili se daju slabašni izgovori za očiglednu zloupotrebu prava. Znamo svi, da ih ima, bilo da se radi o Beogradu na vodi, fudbalskim huliganima, slučajevima helikopter, doktorati, kao i mnogim drugim, manje atraktivnim ali važnim ….

Poput Agencije za borbu korupcije, odnosno (ne) izborom članova Odbora zbog čega je isti ostao gotovo bez kvoruma za rad, a samim tim i ova institucija. Agencija je makar nominalno, jedan od stubova borbe protiv korupcije, a ta borba je prema rečima premijera “ključ napretka” i ”trajna misija društva”.

Ipak to nije smetalo da Odboru za pravosuđe koji je trebalo da potvrdi prosledi ovu odluku i Skupštini da od aprila 2015. godine ignorišu predlog da sudija Vida Petrović-Škero postane članica Odbora. Umesto toga, ovih dana se očekuje da po predlogu Administrativnog odbora, kojim predsedava Aleksandar Martinović iz SNS, po hitnom postupku izabere član novi Odbora koji bi zamenio u Zorana Stojiljkovića koji je u novembru napustio Odbor i prešao na čelo sindikata Nezavisnost.

I pitanje je dana kada će biti izabran/a.

Postavlja se pitanje zašto je ovo popunjavanje bitnije i hitnije od onog od pre 18 i više meseci. Možda deluje neobično, ali sve postaje daleko jasnije kada se vide imena predlagača. Pomenuta Vida Petrović-Škero je kandidatkinja Poverenika za informacije od javnog značaja i Zaštitnika građana, dok se na listi Administrativnog odbora nalaze predlozi vladajuće SNS i makar zvanično opozicije, oličene u naprednjacima matičnoj Srpskoj radikalnoj stranci.

Ipak, Odbor za pravosuđe, a posledično i Skupština bez ikakvog razloga, dali su sebi za pravo da ignorišu svoju obavezu.  Zvanično, do jedinog “problema” prilikom izbora VPŠ je došlo pošto je njen suprug posle gašenja banke, svoj devizni račun, o kome je Agencija bila obaveštena, prebacio u drugu banku, što nije odmah naznačeno. Odmah posle mere upozorenja, i taj račun je prijavljen. Još 2013. godine.

Banalan i teško prihvatljiv “argument”, naročito ako u samoj Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da je to bio tehnički propust i da je slična mera bila izrečena za 36 sudija.  “Zašto se radi o tehničkoj grešci? – Zato što su se sredstva i inače nalazila na računu kod banke, ali nisu prijavljena Agenciji da je to deo imovine. Mi ne smatramo da je ta mera nešto što bi a priori trebalo da diskvalifikuje bilo koga jer najčešće nastaje i u ovom slučaju je nastala zbog propusta“, rekao je juna prošle godine Božo Drašković, član Odbora Agencije.

Ipak, to je do sada bio jedini nazovi argument vladajuće stranke protiv izbora, koja se od jula 2015. godine, posle dva odlaganja glasanja, više nije oglasila po ovom pitanju. No, kada se zna da je Vida Petrović-Škero kritikovala neke poteze Ministarstva pravde i nekadašnjeg ministra Nikolu Selakovića, i da su pomenuti predlagači konstatno na meti naprednjaka, jasno se dobija slika motivacije.

Lični i partijski interes je dovoljan razlog da se narušava rad i efikasnost institucija, bez obzira koliko god one bila važne za društvo. U ovom slučaju, zbog raznih neodgovornosti (među njima UNS I NUNS koji više od godinu dana ne mogu da se dogovore oko zajedničkog kandidata), odbor Agencije je sa devet, spao na pet članova odnosno na minimum kapaciteta.

Koliko je vlast stvarno briga za kapacitet možemo da nagađamo, ali im svakako jeste važno mesto direktora Agencije, čije se novo ime očekuje ovih dana, a to je, nećete verovati, baš u nadležnosti Odbora.

A onda sve može.

Da se kladimo da će predloženi kandidat biti blizak vladajućoj partiji?

Ili nećete da bacate pare?