Skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu juče nije dao saglasnost da Vida Petrović Škero postane članica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Odbor je od Agencije zatražio obaveštenje da li je Vidi Petrović Škero od početka primene Zakona o borbi protiv korupcije bila izrečena mera zbog neprijavljivanja imovine, budući da je poslanik SNS Vladimir Đukanović juče ocenio da je nedopustivo da ona bude članica Odbora ukoliko je tačno da joj je 2011. izrečena mera zbog neprijavljivanja imovine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Podsetimo, nju su zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predložili za člana Odbora te agencije, a na sednici skupštinskog odbora zatraženo je obaveštenje da li je od početka primene zakona protiv nje izrečena mera zbog neprijavljivanja imovine.

Osim Đukanovića i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović naveo je juče da ima informaciju da je protiv Škero izrečena mera zbog neprijavljivanja imovine, ali 2013. godine i da je zato neophodno da Agencija dostavi podatke o tome, kako bi Odbor mogao da se izjasni.

– Iznenađen sam što je Škero, kao nekadašnja predsednica Vrhovnog suda i sutkinja u penziji, predložena za tu funkciju, s obzirom da je u tom telu već jedan sudija u penziji. Ispada da u Odbor selimo sudije u penziji, rekao je Petrović.

S druge strane, bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero je za Danas potvrdila da joj je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru, međutim negirala je da je mera izrečena zbog neprijavljivanja imovine.

– Banka u kojoj je moj muž primao platu se ugasila, pa je on morao da otvori račun u drugoj banci. Ne mogu tačno da se setim da li on to meni nije rekao ili sam ja zaboravila, uglavnom tu promenu ja nisam prijavila Agenciji i zbog toga mi je izrečena mera – rekla je Petrović Škero.

Prema njenim rečima, ta mera ne bi trebalo da predstavlja prepreku za njeno imenovanje u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije. Govoreći o motivima zbog otvaranja ovog pitanja u skupštinskom Odboru za pravosuđe Petrović Škero naglašava da o tome može samo da se nagađa.

– Moguće je da je to zbog toga što su mene formalno predložili Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja. Opet, ukoliko pogledate način na koji sam smenjena, moguće je da imaju nešto protiv mene – rekla je Petrović Škero.

 Sastav Odbora

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije ima devet članova, a u njemu su trenutno Zoran Stojiljković, koji je predsednik, Dragana Z. Kolarić, njegova zamenica, kao i Evica Petrović, Božo Drašković, Nikola M. Stanojević, Zoran Vujičić i Dragan Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari