Skupo, skuplje, Crvena zvezda 1

“Istorijska” odluka uprave crveno belih da najjeftiniji komplet za tri meča košta 12.000 dinara bio je pravi šok za milionsku armiju navijača. Kada se pomisilo da nema dalje, usledilo je još jedno povećanje…

I pored velikog uspeha – plasmana u grupnu fazu Lige šampiona drugu godinu zaredom, ova sezona ostaće upamćena po najskupljim kartama od osnivanja Crvene zvezde.

“Istorijska” odluka uprave crveno belih da najjeftiniji komplet za tri meča košta 12.000 dinara bio je pravi šok za milionsku armiju navijača. Međutim, kada se pomisilo da nema dalje, usledilo je još jedno povećanje, tako da karte za pojedinačne mečeve koštaju od 6.000 fo 20.000 dinara.

“Istorijski” potez uprave izazvao je negodovanje, pozivanje na zdrav razum, a kod dela navijača i bojkot, a kako stvari stoje, dan pre početka meča sa Olimpijakosom, ulaznice se u slobodnoj prodaji mogu naći za sve četiri tribine. Nešto što se ne dešava kada Zvezda igra Ligu šampiona.

Na ovaj način, Zvezda je uspela da, ako već ne fudbalski, onda makar po visini ulaznice nađe u evropskom vrhu. Primera radi za meč Totenhem – Crvena zvezda u Londonu, cena za odrasle se kreću od 30 do 80 funti, odnosno od 4.000 do 10.500 dinara što je značajno jeftinije nego u Beogradu, da ne kažemo duplo. Treba istaći da se ulaznice za maloletnike kreću od 15 do 25 funti, omladinu do 21 godinu od 22,5 do 37,5 funti, a starije od 65 godina od 15 do 25 funti.

Prosečna plata u Beogradu je možda i svih 500 evra, dok se u Londonu kreće između 3.000 i 4.000 funti odnosno 3.300 do 4.500 evra.

Skupo, skuplje, Crvena zvezda 2
Foto: Tottenhamhotspur.com

Podsećanja radi, za legendarni revanš meč polufinala Kupa šampiona protiv Bajerna aprila 1991. godine, najjeftinije karte su koštale 200 dinara odnosno 28,5 nemačkih maraka, a prosečna plata je u to vreme bila oko 1.000 maraka. Kolika je razlika između revanša polufinala i utakmice u grupi jasno je svima koji iole prate fudbal. I kada je u pitanju stepen takmičenja, ali i kvalitet igre.

Upravo nesrazmera između kvaliteta i cene je još jedan razlog zašto je ova cena nerelana. Današnja ekipa Crvene zvezde bez obzira na uspeh postignut plasmanom u grupe, daleko je od evropskog vrha, niti se može meriti sa generacijama iz 70ih, 80ih i s početka 90ih godina prošlog veka. Za ovaj tim Zvezde uspeh je osvajanje svakog boda, a eventualno treće mesto u grupi od četiri ekipe domet je poput pomenutog polufinala.

Skupo, skuplje, Crvena zvezda 3
Foto: Wikipedia

Na kraju, ali ne i najmanje važno, šta više možda i najbitnije je neadekvatan odnos prema navijačima, prema svim onima koji vole Zvezdu i koji su godinam plaćali karte. Previsokim cenama su na brutalan i ponižavajući način onemogućili hiljade ljude da se uopšte ponadaju odlasku na stadion. Posebno oni koji ne žive u Beogradu, koji treba da potroše još popriličnu svotu novca i vremena za put.

Argument da je za Ligu šampiona potrebno dosta novca stoji, ali samo do momenta, kada se pogleda koliko je desetina miliona evra dobila Zvezda od UEFA, transfera igrača, države i javnih preduzeća, kao i činjenice da je poskupljenje karata u odnosu na prošlu godinu za isto takmičenje između 70 i 80 odsto.

Previše i suviše. Uprava Crvene zvezde je poslala poruku da su joj potrebni samo oni sa članskim kartama za sever koji su kupili pakete po prihvatljivijim cenama, dok ostale mere jedino i samo prema debljini novčanika.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

17 reagovanja na “Skupo, skuplje, Crvena zvezda”

 1. „Bara mala, puna gladnih i alavih krokodila“. Zamislite da je klub privatizovan, garantujem da bi karte bile kudikamo jeftinije.

  • Pa klub jeste privatizovan, vlasništvo je navijača, to već deceniju, možda i više, tako… Tako bar tvrde, da im piše to u statutu, kada god se ranije pominjala privatizacija…

 2. Suva istina..i realna bojazan,da ce ceo pgm..Zvezda,Evropa..kovnica para s dugovima koje nikako ne smanjuju..puci ko mehur..padom Prepodobnog s vlasti…a onda..ko pretekne da prica

  • Ovo je samo još jedno besomučno pranje para. Karte će deliti džabe ili ih menjati za konzerve mesnog napredka i paštete (biće za sendviče…).
   Posle će, naravno, da prikažu enormnu zaradu i da prikažu da smanjuju dug jer su, kao, uspešni. Otpis dugova državnih banaka i preduzeća, naravno, nema veze…

 3. Hvala na ovom tekstu i pozdrav od navijaca iz Repulike Srpske koji ce bas iz navedenog razloga ostati sutra kuci.

  • Znamo da vas boli što niste dobili akreditaciju, zato i gnjavite idalje po Zvezdi
   Mogli ste svi za 100e da kupite paket, što je jako jeftino s obzirom na to kakvi klubovi dolaze na Maru, treću godinu zaredom.
   Kome je skupo, može da gleda ligaške mečeve kao i svi ljubitelji CZV za samo 300din, ali na njih gospoda ne ide… E pa onda sedite kućiiiii….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.