Nulti termin 1Foto: Pixabay/Mhouge

Ne verujem da je znao za vakcinu. Njegovo poslovno čulo ubedilo ga je da se bliži trenutak pronalaženja vakcine, da je to najznačajniji signal kraja krize i da će se svetska privreda tamo negde od marta (kad vakcina uđe u masovnu upotrebu) početi oporavljati. Dakle, vreme je za – biznis.

Ne verujem da je igrao „na zicer“. Poznajući ga, pre bih rekao da je dobro sagledao i analizirao sve okolnosti, a da je onda uključio i svoj biznis instinkt koji mu je pomogao da izgradi dugovečnu i uspešnu kompaniju. Ne isključujem ni „zrnce sreće“ o kome on često govori kao elementu poslovnog uspeha.

Nije da nije želeo Centar Sava. Videlo se da mu je želja da uz hotel Kraun plaza bude i kongresni centar i da već ima ideju kako da stvori sinergiju tih biznisa. Ne bi me čudilo da na toj lokaciji, ako mu to dozvole uslovi i propisi, pokrene još neki biznis.

Tri puta je, kao jedini ponuđač, učestvovao na tenderu i strpljivo čekao da prodavac (po važećim propisima) spusti cenu te nekretnine. Ni jedan drugi investitor nije se usuđivao da se upusti u taj rizik.

Nije tu samo važno imati kapital za kupovinu i obnovu. Toliko novca imaju danas mnoge moje kolege u Beogradu i Srbiji. Najvažnije je znanje da se upravlja takvim biznisom.

Mislim da je tenderska cena po kojoj je kupio Centar Sava bila manje važna Miroslavu Miškoviću.

U prva dva pokušaja više se bavio računicom koliko će vremena biti potrebno da ulaganje u kongresni centar vrati uloženi novac. Ali je, pretpostavljam, na kraju s prodavcem pregovarao o „nultom momentu“ kao najvažijem detalju kupoprodaje. Suština „nultog momenta“, kako ga ja razumem, je trenutak kada počinje rekonstrukcije Centra Sava.

Nije svejedno ako taj posao počne sada i završi se u određenom trenutku a ekonomska kriza traje još dve-tri godine posle svečanog otvaranja.

Zato je Miškoviću bilo važno da se kao „nulti termin“ početka i završetka renoviranja u ugovorenom roku od pet godina računa kraj epidemije (i početak otključavanja ekonomije). Jer, šta Delti znači renoviran i modernizovan kongresni centar ako kriza i dalje traje, a Centar Sava posle otvaranja zvrji prazan.

I pored dobro ispregovaranih uslova i nespornih performansi Delta holdinga da se nosi s ovakvim izazovom, rizik neuspeha ove investicije nije mali, jer delom izlazi van kontrole novog vlasnika.

I Mišković je svestan tog rizika. Gledano iz današnje perspektive, možebiti da se nije usrećio. Pronalazak vakcine jeste dobra vest za poslovne ljude i privredu, ali još ima mnogo nepoznanica – globalnih i lokalnih – vezanih za pandemiju. Nije lako izračunati koliko će trajati povratak u normalu?

Da li će kongresni turizam biti među privrednim granama koje će se brzo vratiti u pređašnje stanje i od čega to zavisi? Koliko brzo će se reanimirati kulturne manifestacije i estradna scena, na koje takođe računaju menadžeri Delte u podizanju poslovanju Centra Sava na viši nivo?

Bitna je nepoznanica da li će Beograd, kao poslovno okruženje, sa svojim razvojnim i upravljačkim kapacitetima moći da se uključi u globalne trendove kongresnog turizma?

To je ozbiljan izazov, kongresni turizam nije isto što i splavovi i noćni život. Nije dovoljno samo da neki investitor izgradi novi ili rekonstruiše stari kongresni centar.

Za uspešno poslovanje tako kompleksnog biznisa potrebna je šira ekonomska i društvena armatura koju Beograd i Srbija sada nemaju.