Brod zvani Srbija 1Safeta Biševac

Pred smrt je od supruge tražio da ga nikako ne sahrani u Aleji zaslužnih građana. „Valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima, jer se nikada nije interesovao za politiku, niti je bio blizak sa političarima“, govorila je pokojna Olga Stojković.

Bata Stojković je, međutim, verovatno najprepoznatljiviji kao legendarni Ilija Čvorović iz „Balkanskog špijuna“. Cinkaroš, proizvod paranoičnog komunističkog sistema. Simbol ne samo tog doba, već balkanskog duha, sumnjičavog prema svetu, Zapadu posebno.

Svet jeste zauzet borbom protiv virusa kovid 19, ali, po tvrdnjama naše vlasti i njima bliskih medija, ne zaboravlja da usred brdovitog Balkana postoji jedna zemlja koja im je kao „prst u oku“.

CIA, MI5 ne mogu da spavaju, samo planiraju kako vlast u Beogradu da sruše. „Čvorović“ bi rekao da nije slučajno što su prva dva stranca uhapšena na protestima u Beogradu državljani Izraela. I Mosad se uključio u borbu protiv Srbije.

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je pre nekoliko dana da među uhapšenim učesnicima jenjavajućeg protesta u Beogradu ima državljana Crne Gore, BiH, Velike Britanije, Tunisa.

„Mi smo im pružili gostoprimstvo, a oni su došli ovde da ruše i napadaju policiju. Crnogorac je uhapšen sa šlemom. Zamislite, sa šlemom je šetao“, rekao je Rebić, dodajući da će policija i nadležne službe morati da razmotre „uticaj stranog elementa na radikalizaciju ovih protesta“.

Javio se drug uhapšenog, tvrdeći da jeste državljanin Crne Gore, ali je Srbin koji studira i dugo živi u Srbiji. Verovatnije je znači da bi radije rušio Mila no Acu.

O uticaju „stranog elementa“ govorio je i predsednik Aleksandar Vučić, standardno upirući prst u susednu Hrvatsku, koja se izgleda „trese“ jer joj se Srbija približava po stopi BDP.

Svet je odavno veliko selo i normalno je da strani faktori prate šta se gde dešava, ali večite priče o zlim strancima koji žele da unište Srbiju možda prijaju ušima dela građana, no sigurno nemaju osnovu. Videli smo i fotografije sa dokumenata uhapšenih stranaca.

Meni ne deluju sumnjivo, već pre kao mladići koji su, željni provoda usred epidemije, došli u grad za koji su čuli da ima ludi noćni život. Onda se našli usred protesta.

Ovih dana imamo i „mangupe u sopstvenim redovima“. Opet SPS „udario“ na Vučića. Tačnije, Novica Tončev, potpredsednik SPS i moćnik iz Surdulice, naljutio se na lokalni SNS i zapretio, nekoliko članova i ljudi bliski SPS učestvovalo na protestima u Beogradu. Lider SPS Ivica Dačić to osudio i zakleo na vernost Vučiću i koaliciji sa SNS.

Dačić smatra da je na delu „strategija da se SPS raznim pričama odvoji od Vučića“ i da put do rušenja Vučića vodi preko njegovog rušenja u SPS. To, veruje, nije moguće.

Gledamo ponovo novu epizodu iste serije „Mi se kao svađamo, a onda zajedno vladamo“.

Pred svako formiranje vlade jedno od pitanja je da li će u nju ući SPS, krenu svađe i prepucavanje, blaćenje socijalista po tabloidima, a završi se ulaskom socijalista u vladu. Da li će sada biti isto?

Moguće. Suprotno, da Dačić postane lider skupštinske opozicije, nije nemoguće, ali bi bilo vrhunska politička ironija. Vučiću za vlast niko ne treba, ali nije loše imati pored sebe stranku koja i dalje predstavlja ozbiljan politički faktor.

Nije loše sa nekim podeliti odgovornost pregovora o Kosovu i očekivane ekonomske krize na jesen. Naprednjaci i socijalisti zajedno godinama upravljaju brodom zvanim Srbija. Zašto ne bi nastavili? Dok nas ne nasukaju.