Izborna sprdnja 1Foto: Radenko Topalović

Bilo je to davno, davno, još 2015. kada je tadašnji direktor Kancelarije za KiM, danas ambasador u SAD Marko Đurić, posle jedne od brojnih rundi pregovora u Briselu i potpisivanja sporazuma o ZSO, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, izjavio da je Srbija pobedila Kosovo sa 5:0.

Da je i dalje na istoj funkciji, šta bi Đurić rekao nakon lokalnih izbora na severu Kosova?

Još jedna veličanstvena pobeda? 55:0 za Srbiju? Dan nakon izbora, Kosovo je dobilo dvotrećinsku podršku Komiteta ministara Saveta Evrope za članstvo u ovoj organizaciji.

Da li je možda time Kosovo postiglo bar neki gol? Ili nije pošto će procedura prijema trajati možda još godinu dana?

Kada na neke izbore izađe 3,5 odsto birača, teško je nazivati ih izborima. Pre je reč o sprdnji. U četiri većinsko srpske opštine na severu Kosova, od ukupno više od 45 hiljada birača, glasalo je oko 1.500. Izbori su protekli u miru, zapadne ambasade kažu da su održani uz poštovanje procedure i možda je najtačnije reći da su bili legalni, ali legitimnost je vrlo upitna uz tako malu izlaznost.

Kosovski premijer Albin Kurti bi stoga morao da se zabrine.

Kako će biti formirane buduće lokalne vlasti, da li će funkcionisati? Ili će četiri opštine na severu Kosova, do nekih sledećih izbora, imati duplu vlast, efektivnu Srpske liste koju će priznavati Beograd i novouspostavljenu uz podršku Prištine?

Zvaničnici u Beogradu slavili su slabu izlaznost i debakl nedeljnih izbora. Predsednik Vučić očekuje „tektonske promene“, kaže da su izbori „nova politička realnost“, „politički ustanak Srba“, „poraz i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Kvinte“.

Može biti, ali šta donose tamošnjim Srbima?

Mogu li oni išta da postignu bez povratka u kosovske institucije, pošto na eventualno aktiviranje srpskih, paralelnih, Zapad sigurno ne bi blagonaklono gledao.

Predsednik Vučić bi 2. maja u Briselu trebalo ponovo da razgovara sa kosovskim premijerom Kurtijem, uz posredovanje EU i možda će nešto biti jasnije.

Na dnevnom redu će navodno biti i ZSO. Najviše me ipak brine čini mi se histerična reakcija zvaničnika Beograda. Ono Vučićevo „Sram vas, bre, bilo“,

„Lažu me i varaju“, pokazuje da imamo mnogo ozbiljniji problem čije rešenje se ne nazire.

Bez brige, iz Moskve stiže obećanje ili pretnja, kako želite, Anatolija Vasermana, poslanika ruske Dume iz stranke Pravedna Rusija, bliske Putinovoj Jedinstvenoj Rusiji.

„Kada rešimo Ukrajinu, dolazimo u pomoć Srbiji“, najavljuje Vaserman. Silne rusofile takve najave raduju, u njih veruju, ali pazite, problem sa željama je što nekada mogu i da se ostvare.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari