"Prijatelji" i neprijatelji 1Foto: Luca Marziale / Danas

Pre nekoliko dana me umalo šlog nije strefio. Čitam vesti i naiđem na naslov – Putinova miljenica tvrdi: „Uzrok rata leži u seriji „Prijatelji““. Šta?

Zar cilj „specijalne vojne operacije“ Rusije protiv Ukrajine nije „denacifikacija“ iste, zaštita stanovništva ruskog porekla koje „neonacistička“ vlast u Kijevu navodno teroriše i krši njihova prava.

Uz to i planovi mrskog NATO da se širi ka Rusiji i napadnu ih preko Ukrajine. Kakve veze popularna američka TV serija i glavni junaci Rejčel, Monika, Fibi, DŽoi, Čendler, Ros, prijatelji koji žive vrata do vrata negde u NJujorku, upadaju u razne zgode i nezgode, imaju sa ratom u Ukrajini? Fibi je doduše imala ljubavnika koji je neko vreme živeo u Belorusiji.

Kod Lukašenka znači, ne kod Zelenskog.

Glavna urednica državne TV mreže „Russia Today“ Margarita Simonjan nedavno je izjavila da je gledajući seriju „Prijatelji“ naučila da postoji „nepremostivi jaz“ između Istoka i Zapada.

Nije znači optužila DŽenifer Aniston (Rejčel), Metju Perija (Čendler) ili nekog drugog „prijatelja“ da su izazvali sukob, bacili bombu ili lansirali dron, čemu onda bombastičan naslov?

Sledi objašnjenje.

„O čemu se radi u ovom ratu? Ovaj rat je za naše pravo da naša deca budu kao mi, a ne kao oni. To je jaz između nas i naše dece i njih i njihove dece – mentalni, kulturni jaz“, rekla je Simonjan, koja je pre tridesetakak godina bila u SAD na programu školske razmene.

Najpre joj se činilo kako su dve nacije vrlo slične, ali pošto je pogledala „Prijatelje“ shvatila je da postoji „nepremostiv jaz“ između SAD i Rusije, Zapada i Istoka.

„Stvari su isplivale na površinu s prvim ključanjem tog kipućeg ultraliberalnog narativa. Tragovi su bili mali, teško ih je bilo primetiti. Morali ste jako da pazite da biste to primetili u seriji „Prijatelji“ koja je personifikacija američke kulture“, kazala je Simonjan, koju je izgleda potreslo to što na početku serije Rosa napušta supruga i ulazi u lezbejsku vezu.

Šta je sve posle Ros u svom ljubavnom životu doživeo, to je još i boza. Sam Putin je nedavno izjavio kako je sukob u Ukrajini „bitka protiv zapadnih interpretacija slobode i tolerancije“. Zašto? Kako?

Zar ne želimo svi, na Istoku, Zapadu, Severu, Jugu, da budemo slobodni, a ne bi bilo loše i tolerantni i da poštujemo razlike kako bismo sprečili „nepremostive jazove“?

„Prijatelji“ su mi draga serija, ali nisam neki „fan“. Više volim britanske TV serije svih žanrova, a što se komedija tiče „Mućke“ su jedne.

Naravno, nisu Rusi originalni po davanju ideološko-političke konotacije filmovima i serijama.

Neki na Zapadu su svojevremenu u ruskom crtanom filmu „Maša i medved“ videli Putinovu propagandu. Širenje propagande je uobičajeno, kao i optuživanje za isto, ali problem je kada počnu da padaju bombe i rakete.

Da li bismo novo zaoštravanje na Kosovu mogli da tumačimo nekom domaćom serijom? „Složna braća“?

Teško, nisu Srbi i Albanci nikada bili braća. Ukoliko je teško poređenje sa serijom, sa stvarnošću lakše ide. Deja vu. Decenije od početka ratova i raspada SFRJ, opet imamo slične scene, „dešavanje naroda“ pod dirigentskom palicom struktura moći.

Izlazak Srba iz kosovskih institucija predsednik Aleksandar Vučić nazvao je „tektonskim promenama“, a tek ćemo videti da li će se i šta iz toga izroditi. Rata, na sreću, verujem, neće biti, mada incidenti nisu isključeni.

NATO je previše blizu.

Ima ipak nečeg novog i neobičnog. Vučić u poslednje vreme sve više hvali Amerikance, koji su se „ponašali korektnije nego mnogi Evropljani“.

Decenijski „neprijatelji“ Srba i Srbije, prete da postanu „prijatelji“. Samo što, znamo, u politici nema prijatelja i neprijatelja već interesa.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.