Zločin i kazna

* Kako je moguće da se toliki Srbi identifikuju sa Mladićem

Ostavite komentar


 1. Istina poštovana Safeta, nije jasno kako se i jedan pripadnik srpskoga naroda može javiti u obranu Mladića a sve samo zato jer je Srbin.Nitko od nas ostalih naroda i narodnosti ne smije ni pomisliti da brani ljude kojima je dokazan zločin u vrijeme rata.Oni nisu ni Hrvati ni Bošnjaci ni Crnogorci već zločinci kojima je dokazano nedjelo i samo ih to karakterizira a ne njihova nacija.Kada to shvatimo i SVI prihvatimo bićemo na mukotrpnom putu da savladamo posljedice rata i krenemo u mirnu budućnost…

 2. Porediti R. Mladića i nekog teroristu verskog fanatika kroz osećaj stida koji neko ima ili nema je ili neinteligentno ili nepošteno ili kombinovano.
  Naime, nije Mladić naredio "usred mira" i "iz čista mira" da se podmeću bombe u "autobuse pune dece" ili da se neko "avionima zaleće u zgrade pune ljudi"… već se u jednom građanskom ratu koji je izazvala "druga strana" radio ono što je radila i nameravala da radi ta "druga strana".
  eđunarodna zajednica ne bi dozvolila postojanje RS da nije uverena da "druga strana" to ne zaslužuje, a proces R. Mladiću je samo neuverljivi alibi za tu rabotu, zbog čega i sikte "žene Srebrenice", a stiskaju zube "muškarci Sarajeva".

 3. "Ali, za razliku od mnogih Srba koji se identifikuju sa zločinima i zločincima, muslimani se uglavnom svojski trude da se distanciraju od zločina ISIL i sličnih."

  То се, драга Сафета, очигледно не односи на вашег хероја Насера Орића. Могли бисте њему у част да напишете колумну о томе како је једанаестогодишњем дечаку Слободану Стојановићу извадио срце и одсекао руке и ноге, ставио би Вас Данас на насловну одмах.

 4. Ajde, da pokušam opet sa komentarom, mada mislim da će biti nevidljiv. Niko razuman ne spori zločin. Ono što zameram poštovanoj Safeti je što nikad nije jednu reč napisala o zločinima njenog naroda. Za Vjekoslava i Safetu samo delić pitanja: Da li je zločin iz zaštićene zone UN ( Srebrenica ) godinama na velike pravoslavne praznike harati i ubijati nejake i nemoćne ( oko 3.500 ) u bratunačkom kraju? Da li je zločin nestanak oko 6.700 Srba u Sarajevu? Da li je zločin bombardovanje kolona izbeglica, uglavnom žena, dece i straraca u Bljesku i Oluji? Koliko zločinaca iz svog naroda su osudile Hrvatska, BiH, a koliko Srbija? Safete neprestano u svakom komentaru pominje Sarajevo, Vukovar, Srebrenicu. S pravom! Kad jednom rečju pomene i druge zločine, javno ću reći da je čovek, veliki čovek.

 5. Možda se muslimani u Bosni ne poistovjecuju sa El Bagdadijem i ISIL-om ali se svakako poistovjecuju sa Oricem, Izetbegovicem i brojnim drugim masovnim ubicama iz naseg gradjanskog rata. Mnogi se cak poistovjecuju i sa Turskom, što je jednako apsurdno kao i kad Srbi nazivaju muslimane Turcima. Možda bi tu trebali tražiti odgovor na gore postavljena pitanja. Pa možda saznate i kako su se srpske majke osjecale kad im je oric poklao sinove i kako su se srpski seljaci osjecali kad su im padale granate na glavu i kad su bjezali od svojih kuća. Možda nisam u pravu i možete mi pokazati gdje ste ista pitanja postavili kad je Oric oslobodjen optužbe. Volio bih to da vidim. Ali nešto mi govori da tog teksta nema… a kako i da ga bude kad klicete sudu ciji je najveći podrzavalac SAD, zemlja koja ga ni sama ne prizna… a što se tiče kolektivne krivice, očigledno je da vi žarko želite da je ipak dodjelite Srbima. Vaša tvrdnja je "kolektivna krivica ne postoji, ali…", a kao što neko negdje reče "sve što je izreceno prije rijeci ALI je potpuno bezvrijedno." Možda ako postavite ova pitanja pronadjete odgovore na to zašto se Srbi poistovjecuju sa Mladićem; zašto Srbi osjecaju da su svi protiv njih; možda je taj Mladić nekim Srbima (pa možda i nekim drugima) spasio glavu i nije bio jedino i isključivo zločinac; možda se većina Srba uopšte ne poistovjecuje sa Mladićem i misli da se svi zločini trebaju tretirati jednako i na kraju; možda to što nazivate genocidom nije samo pocinjeno nad muslimanima".

 6. Opšte je poznato da se ne radi o građanskom ratu već o projektu Velike Srbije koji se nije mogao realizovati bez radnji za koje je ovaj veliki ,,srpski junak““““ optužen.Optužen a optužbe dokazane. I šta tu ima nejasno. Naravno mnogo toga ali ne za Mladića. Problem je u mnogo širem kontekstu iz kojeg je bilo moguće produkovati takvu svest. Ali to je već problem za jedan narod da se time pozabavi. Naravno neumesno je porediti ISIL I muslimane i Ratka Mladića i Srbe. Iz prostog razloga što jedna teroristička organizacija ostaje teroristička organizacija a jedna agresija na drugu zemlju uz nameru genocida i svega viđenog, druga stvar. Ipak iako kolektivna krivica ne postoji, postoji kolektivna odgovornost a ona je dovoljan razlog da se Srbi kao narod porazmisle i pozabave sobom ali i Ratkom Mladićem.

Ostavite komentar


Dijalog

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. decembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.