Prvo mu je na pamet pao Predsednik. Ali bio je siguran da tu nije bilo nikakvih propusta. Svaki Dnevnik i sve informativne emisije Javnog servisa počinjale su i završavale se izjavama Predsednika, njegovim govorima, njegovim konferencijama za štampu, reportažama sa svih njegovih putovanja i gostovanja. Povremeno se istina dešavalo da zbog dužine priloga o Predsedniku u jednom Dnevniku nije stizao da emituje sledeći Dnevnik, ali zbog toga su ga na kolegijumu redovno hvalili.

Zatim je pomislio da nije sporan neki prilog iz zemlje. Premotavao je po glavi sve poslednje priloge koji su emitovani, ali nije mogao da se seti ničeg problematičnog. Infromativni program iz zemlje se u suštini sastojao od izveštavanja o aktivnostima Vlade i vladajuće stranke, i tu mu je posao bio dodatno olakšan jer je dobijao već snimljen gotov materijal koji je samo trebalo emitovati.

Pokušao je da nađe propust u ostalom delu informativnog programa, ali je tu bio nekako najsigurniji da je sve u redu. Javni servis je izveštavao isključivo o događajima u drugim, najčešće udaljenim zemljama i regionima. Tako da je najviše priloga bilo iz Ugande, Meksika, Nove Gvineje, Obale Slonovače i Gvatemale. Čak je bio dovoljno oprezan, pa je priloge emitovao samo uz prethodno odobrenje Ministarstva spoljnih poslova.

Za sport je bio siguran da je sve u redu, jer su svi prilozi iz sporta bili posvećeni iskljulivo tenisu i Najboljem teniseru sveta. U instrukcijama je jasno pisalo da će se izveštavati samo o tenisu dok god Najbolji teniser bude najbolji na svetu. Ili dok mu ne padne na pamet da promeni državljanstvo.

Urednik je već bio pred vratima Direktora pa je nevoljno pokucnuo i ušao.

– Šlihteroviću, moramo brzo nešto da preduzmemo! – dočekao ga je bez pozdrava Direktor. – Dobili smo naređenje da prestanemo da uznemiravao građanstvo i naše gledaoce!

– Uznemiravamo!? – zabezeknuo se Glavni urednik. – Ali… čime šefe?!

– Vremenskom prognozom! – poentirao je Direktor. – Valjda od ovih klimatskih promena, šta li, ovo vreme nije normalno! Tropske temperature, tropske oluje, stalno neke poplave, grad, suša… Obavešteni smo sa najvišeg mesta da mi našom vremenskom prognozom jako uznemiravamo gledaoce!

– Ovaj… šefe – mucao je Glavni urednik. – Pa… šta ćemo da… emitujemo… umesto vremenske prognoze?

– Ništa se ti ne sekiraj, ima ko o tome misli! – povisio je glas Direktor. – Na vanrednom sastanku posle dužeg većanja prevagnula je vremenska prognoza Tenerifa. Na tim Tenerifima je izgleda večno proleće, temperatura oko 25 stepeni, vetrić pirka… idealno vreme.

– Ali… šefe – usudio se Glavni urednik. – Šta ako gledaoci primete da naša vremenska prognoza nije… realna…

– More, ne lupetaj! – presekao ga je Direktor. – Tolike godine im ništa ne smeta, pa će sad da im zasmeta vremenska prognoza! Odmah ubacuj vremensku prognozu Tenerifa umesto naše, za sledeći Dnevnik!