To je, ako vam naslov nije baš najjasniji, dan kada poklonici kulta evolucije „obeležavaju“ rođenje Čarlsa Darvina, oca teorije evolucije. Da li ja „obeležavam“ taj dan? Jok! Do juče nisam ni znao da je 12. februar crveno slovo u kalendaru evolucionista. A kako sam saznao da jeste? Tako što sam na sajtu Peščanika pročitao tekst naslovljen, da kažemo, pomalo religiozno – „Katehizis evolucije“.

V čjom, dakle, djelo u katehizisu? Elem, autor – izvesni Alan Gopnik – uočio da je, takođe izvesni Skot Voker, po zanimanju guverner Viskonsina, izbegao – i to da sve bude crnje i gore na lucu mesta, u Darvinovoj čaršiji, Londonu – da odgovori na pitanje da li veruje u evoluciju, a izbegavanje obrazložio sledećim rečima: „To je pitanje u koje političari ne treba da se mešaju“. Po meni, guverner je debelo u pravu. Držim da bi političari – pogotovo srpski – trebalo da se se klone metafizike, a takođe držim da je, u krajnjem slučaju, za politiku potpuno nebitno veruju li političari da je svet nastao aktom Božije volje ili se ispilo iz one Darvinove primordijalne čorbe. Kakva je, uostalom, politika u današnjem svetu najubedljivijom bi mi se učinila teorija o svetu koji je nastao kao posledica nekog eksperimenta u ludnici.

Gopnik – šaljivčina kako ćemo videti – tvrdi da je guverner postupio skandalozno. Učeni darvindžija, istina, dozvoljava mogućnost da neki šinter, zagovornik učenja o Zemlji kao ravnoj ploči, može uspešno ganjati zalutale pse, pod uslovom da se ne strmopizdi kad stigne na kraj planete, ali mogućnost da neki kreacionista bude guverner, premijer ili ministar smatra društveno opasnom. A zašto bi tome bilo tako, to Gopnik ne eksplicira, samo tvrdi da to žestoko nije u redu, a kao dokaz da je u pravu poteže neke fosile. Jak argument, do moga, što kaže „naš narod“, inače sledeća tema našeg serijala o seljačkoj filozofiji.

Ja sam, lično, ubeđeni kreacionista, ali nemam ama baš ič ništa protiv darvindžija, još se manje osećam superioran nad darvindžijama zato što je istina „na mojoj strani“, a ponajmanje mislim da su evolucionisti dobri isključivo na poslovima šinteraja. Da imam dokaze, možda bih se osetio pozvanim da „širim istinu“ o postanju sveta, ali dokaza nemam, imam samo uverenje, tačnije intuiciju, kao što je i Gopnikov evolucionizam zasnovan isključivo na uverenju, jer fosili ne dokazuju ništa osim da su jednom bili živi, pa posle zamakli. Kad malo bolje razmislim – a pod uslovom da me pamćenje ne vara – tokom svih ovih godina, ni jedan jedini put, ni sa kim nisam ušao u diskusiju na temu a da kako je nastao svet, jer je to, da kažemo, stvar ukusa. A Gopnik bi mogao da se nađe u problemu kad negde poleti avionom jer pilići ne lete evolucionistički i heliocentrično, nego to još uvek čine po starom, kao da je Zemlja u središtu vaseljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.