Elem, čitam da je pre neki dan kompletna redakcija pozorišnog časopisa Scena podnela ostavku jer ne može više da radi zbog opstrukcija uprave Sterijinog pozorja, koje je palo u šake novosadskih patriota.

Scena je, da kažemo, sitan zalogaj; to je, inače, sjajan (i preko potreban) časopis namenjen uskom krugu čitalaca. Ali sitnim dušama je sve veliko. Kako ono kažu u Čačku: mala vajda veseli čoveka. U tom smislu su neki novosadski ljudi odlučili da se ovajde i da nacionalizuju Scenu. To, međutim, nije moglo da se izvede onako lako kao godine 1945. Pa se pribeglo opstrukcijama, zavlačenju, cinculiranju sve dok urednica i članovi redakcije – listom osobe od integriteta – nisu digli ruke. Evo vam vaša scena, tako su (samo učtivije) rekli, pa pravite scene. Što će nova redakcija svakako i učiniti. Živi bili pa videli.

Ne znam da li opažate jedan čudan trend. Što se više evrointegrišemo i internacionalizujemo na spoljnom, to se više provincijalizujemo na unutrašnjem planu. Srpska kultura, bar onaj njen segment koji zavisi od državnih para, postala je feudalno dobro apsolutnih amatera – u najboljem – i krajnje sumnjivih tipova u najgorem slučaju. Mene to uopšte ne čudi. To je samo dovršetak procesa započetog za Miloševićevog, dovedenog do savršenstva za Koštuničinog, uredno zalivanog za Tadićevog vakta.

Narodnjacima i njihovim saradnicima šaka je dopao gotovo dovršen proces varvarizacije srpske kulture. Može biti da se overlordu Vučiću tu neke stvari i ne dopadaju, ali čovek ima mnogo poslova i još više briga na grbači. A verovatno i ne može tek tako da oduva zaslužne partijske aktiviste i njihovu mnogobrojnu rodbinu.

Mislim da je zaludno, ali hajde da napišem jedan SMS za Vučića: Dragi, Aco, tvoji državotvorni i antikorupcijski napori zaslužuju svaku pohvalu, ali, vidi, baci jedan pogled na širu sliku. Pretpostavimo da ti pođe za rukom da dekriminalizuješ i uzakoniš zemlju Srbiju. Biće to pravi podvig, šta podvig, biće to ravno biblijskom čudu! Ali ako se čudo ipak dogodi, nemoj da se nađeš u čudu kad shvatiš da si džaba krečio, a da su ti Crven Ban spustili upravo moleri koje si postavio na naoko nevažnim mestima. Ako si već stisnuo muda i ponudio ministarski položaj Milici Delević, stisni ih još jače i dovedi prave ljude na prava mesta. Inače će nam pogrešna stvar biti stavljena na pravo mesto.