Pre svega – ako je ikako moguće – ne bi trebalo da se registruju kao udruženje građana ili pokret nego kao politička stranka, a zašto – to će vam se nakon čitanja naše današnje kolumne samo „kasti“.

Odmah potom Saša & Co ne bi trebalo da ponavljaju sistemsku grešku većine opozicionih stranaka, a to je sublesasta vera da se protiv partija organizovanih na poluvojnom principu može boriti o-ruuuk filozofijom, amaterizmom, dobrovoljnim omladinskim radom i trogatelnim porukama tipa „glasajte za nas jer smo mi lepše vaspitani i bolji ljudi od njih“. Politika je (osim u Srbiji) svuda u svetu borba za društvenu moć, a ne takmičenje u lažnom dobrotoljublju. Kažem „lažnom“ zato što se ono malo blegočestvaca što ih je preostalo na ovom guravom svetu podvizava u manastirima, a oni – ima i takvih – koji se nisu zamonašili uglavnom se drže podalje od politike.

Nego da ne dužim, Saša & Co pre svega moraju namaći pozamašnu količinu para, što i nije nemoguća misija koliko se na prvi pogled čini, ali i u tom namicanju moraju izbeći grešku opozicionih prethodnika i strogo voditi računa da pare (donacije) ne uzimaju od N.N. gospode za koju postoji osnovana sumnja da „potpomažući“ opoziciju, u stvari ulažu u budućnost lopovluka.

Jankovićeva grupa građana/ pokret/partija mora, nadalje, imati jasan program i razrađenu ideologiju, a kad kažem program i ideologija tu ne mislim na večernju reviju lepih želja nego na elaborane mehanizme pomoću kojih će te lepe želje i namere postati stvarnost.

Osim na opozicionim, Janković bi trebalo da uči i na sopstvenim greškama i da ubuduće prestane zagledati u (krezave) zube glasova koje bi eventualno mogao privući jer u današnje vreme politički elitizam, ekskluzivnost, gadljivost i probirljivost imaju vrlo lošu prođu i u zemljama sa snažnom aristokratskom tradicijom, kamoli u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, što, opet, ne znači da – ako se dokopaju vlasti – Janković & Co ne bi trebalo da porade na podizanju dibidus srozanih kriterijuma.

To mu kao vođi „grupe građana“ ili „pokreta“ – ma koliko građani i pokret bili „napredni“ – svakako neće poći za rukom jer je grupa građana uvek i samo grupa građana – da ne kažem baš građanska rulja – a pokreti su po definiciji jebivetarski fenomeni čiji je cilj zajebancija, dobar provod (i eventualno laki keš) a ne ozbiljan rad. Ono, fakat, nije isključeno da se Saša & Co jednog dana domognu vlasti ne dajući ni pet para na moje dobronamerne savete, ali u tom slučaju će Janković dospeti u situaciju onog mog druga koji mi je, potajnut plemenitim pobudama, doneo klapnu iz Holandije, da bi posle tri godine N.N. počinilac klapnu ponovo ukrao. Pametnima dosta.