Ništa mi ne bi jasno, pa upitah Miljenka šta „kokuzan“ znači, a Jergović mi objasni da „kokuzan“ na hrvatskom znači „siromašan“, a ja to odmah prevedoh na srpski kao – „gologuz“.

Svi ćemo se, pretpostavljam složiti da je Srbija kokuzna i gologuza zemalja i da će – ako se ne dogodi neko bibllijsko čudo – takva zadugo i ostati, ali Srbija ne bi bila Srbija, to jest velika tajna, kada se u takvoj, gologuzoj Srbiji, ne bi pojavio višak od 5 zarez 5 miliona evra, koje je JSP Vučić velikodušno odlučio pokloniti Republici Srpskoj u svrhu izgradnje škola, obdaništa i sl. Previđajući da kao predsednik republike zakonski nije „vlastan“ da raspolaže državnom kasom, a predviđajući da bi se možda mogli začuti i disonantni glasovi, Vučić je blagoizjavio da neće imati ništa protiv da, takođe kokuzna, BiH istu, pa čak i veću sumu, reciprocitetno izdvoji za izgradnju škola i obdaništa u Sandžaku.

Avaj, sa izuzetkom reakcije LJube Živkova, nikakvih disonantnih glasova nije bilo. Opozicija, koja je zbog legitimne prezidencijalne inauguracije htela da upriliči masovne demonstracije, ostala je nema pred izlivom Vučićeve svesrpske velikodušnosti o našem trošku, što kad malo razmislim, i nije čudo, jer je i današnja opozicija – dok je na čelu sa JexS-om bila vlast – zasenjivala opštenacionalnu prostotu ulažući srbijanske pare u izgradnju škole na Palama, ako se ne varam. Isti, dakle, goli Crven Ban, samo što je Vučićev „brži, jači i bolji“, izvini, Borise, znam da ti je povređen muški ponos, ali ko ti je kriv kad si bio džimrija, pa si poklonio samo milion evra.

E sad, da Srbija nije ovoliko kokuzna zemlja, ne bih imao ništa protiv da za republičkosrpske škole i obdaništa izdvoji i svih pedeset i pet miliona evra, ali svi mi dobro znamo da su od srbijanskih škola i obdaništa derutniji samo srbijanski zatvori i bolnice – sa izuzetkom one dve-tri predviđene za lečenje glavešina – pa mi se učinilo (ili mi se prividelo) da je poklanjanje „viška“ prekodrinskoj braći samo uvod u predizbornu kampanju za predsednika svih ujedinjenih Srbija, koja će se zahuktati odmah nakon svečanog puštanja u rad Deklaracije o opstanku nacije. Pod uslovom da – zahvaljujući deklaraciji a uprkos naporima naših državnika – opstanemo, evo slavjanoturskog imena za buduću državnu zajednicu: Kokuz Multirepubljik Srbstan.