Postoji, inače, i „vinski“, mada SNS – uprkos navodnoj demokratičnosti i kurčevitosti vinskih Sremaca – i po njemu hara.

Pre nego što zađemo u sitna crevca naše današnje kolumne, hajde da se zapitamo na osnovu kog su Crvenog Bana Pećinci uopšte postali opština, jer Wikipedia kaže da u tom mestu živi svega 2.581 stanovnik. Budući da se i ja, kao i Aco Srbin, često smucam po Sremu (doduše drugim poslovima ili još tačnije: besposlicama), načuo sam po birchauzima i pajzlovima – zato i ne garantujem za tačnost informacija – da je vozneseniju sela Pećinaca u rang opštine (iz nekih svojih zaumnih interesa) kumovala bivša „autonomaška“ vlast, kao što je – možda i koincidentno – vozneseniju Ace Srbina D.O.O. kumovao JexS Tadić, o kome će docnije biti još reči.

Svaka čast Pećincima, njihovoj nadaleko čuvenoj slanini i njihovim privrednim i kulturnim dostignućima, ali držim da lokalni izbori u toj nazor-opštini uopšte nisu bili razlog da se u njima na predizbornom skupu pojavi predsednik jedne republike, makar ta republika bila Srbija, a republikin predsednik bio Aco. Aco je, očigledno, mislio drugačije, pa je iz pravo iz Moskve umesto u Petuški – ili pravo iz Pećinaca u Moskvu, nejasna mi je hronologija – potegao u Pećince da osokoli sledbenike, u čemu je dibidus uspeo jer su njegovi kandidati u pećinačkom parlamentu od mogućih 20 osvojili 18 mandata.

Uspeo je Aco u još nečemu, u čemu – ako je suditi po njegovim bonapartističkim ambicijama – nipošto ne bi želeo da uspe, a to će reći – da instituciju predsednika republike uvalja u blato sitnodušja i male vajde i da se sroza na nivo direktora oveće, ali zapuštene, zemljoradničke zadruge koja se lažno predstavlja kao Republika Srbija. Goreopisano je vrhunac (mada još ne i kraj, ako ga uopšte ima) tradicionalne srpske politike uvlačenja u narodno dupe (praćenog zavlačenjem ruke u narodni džep) i povlađivanja najnižim instinktima rulje. Sve je to u konačnici eskaliralo do mere da sam – iako nesklon teorijama zavere – počeo da sumnjam da je sve to maslo našeg druga, krleta22, koji je vaktile JexS-a navraćao da hodočasti po selendrama, šprica kokoške, osemenjuje krave i obilazi snimanje babe koja se češlja dok selo gori. Kako se baba JexS očešljala, to smo videli, ostaje nam da vidimo kako će nam izgoreti selo i da li će ruski vatrogasci iz Niša gasiti ili raspirivati požar.