Iako nikada nije bio ni ministar, kamoli predsednik sveta, već poslovični Cvijan – ako je verovati žutarama – preti da pomrači slavu Vuka Jeremića. Koji je, uzgred, u nedeljnom Blicu blagoizvoleo dati obiman intervju u kome nije rekao ama baš ništa. V čjom, dakle, djelo s Cvijanom? Teorija zavere je u pitanju, cenjeni publikume. „Njegovo istupanje“ – piše eminenta žutara – „nije ni malo naivno i deo je vešto smišljenog scenarija, kako bi se diskreditovala Vlada i Aleksandar Vučić.“ Iako po svoj prilici (!) Cvijana – elaborira nadalje žutara – u Srbiji malo ko shvata ozbiljno, ne bi se moglo reći da je tako i van granica. Jer – nastavlja žutara – kada se neko kod uglednih ljudi u svetu predstavi kao član predsedništva najmoćnije stranke u Srbiji, njegovi stavovi i te kako imaju težinu. A kada se u sve to umeša i Mišković, e onda se stvar vaistinu usložnjava.

Ne bih da bagatelišem Cvijanov kapacitet za pravljenje teških sranja, ama sam zdravo skeptičan glede njegovog ugleda u belom svetu. Štaviše, skeptičan sam i glede međunarodnog ugleda naše Vlade koju, eto, Cvijan diskredituje. Za razliku od Srbije, beli svet po kome – saglasno žutarama – Cvijan žari i pali, vrlo je dobro obavešten i o Cvijanu i o Cvijanovim poslovima i danima. Ako domaća javnost – do u tančine upoznata sa metamorfozama Stanijinog dupeta – ne zna ništa o Miškovićevim, političarskim i popečiteljskim „opasnim vezama“, belosvetska javnost to vrlo dobro zna, a isto tako to dobro znaju i ovdašnji „obično dobro obavešteni izvori“.

A ponajbolje to znaju gorepomenute persone dramatis. Situacija je, da kažemo, donekle slična onoj postpetooktobarskoj sa Crvenim beretkama, iako, pretpostavljam, neće odneti toliko žrtava. Suština problema je – da pojednostavimo stvar – kako demontirati Miškovića (i Miškoviće uveoce, nije on jedini), a istovremeno ne razbucati politički sistem sa jedne strane oslonjen na strane ambasade, a sa druge na finansijsku logistiku ovdašnjih tajkuna. Hajde da još više pojednostavimo svar. Šta bi to Cvijan mogao reći nekoj američkoj ambasadi – a čitam da se puva da je tamo redovan gost – što rečena ambasada ne bi znala? Pa to znaju i vrapci po ambasadskim krovovima.

Nego da ne dužim, da mi vidimo šta će ispasti iz ovog zamešateljstva. Ništa, brate. Zatrešće se gora, rodiće se miš, a miša će momentalno u slast smazati onaj moj debeli vuk. Mišković će se vrlo brzo vratiti svojim redovnim poslovima i danima, mi ćemo se radovati pobedama rukometašica (koje su zasenile „našeg Novaka), političari će raditi isto što i dosad, to jest – gledati kako da unovče svoj mandat, a Cvijan? Taj će se već snaći. Ne brinem se za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.