Ili sam je video u kristalnoj kugli? Ma ne! Svima je dostupna na naslovnoj stranici novog NIN-a, na kojoj – belim slovima na crnoj pozadini – piše: „Za Srbiju je najbolji rumunski scenario!“ E sad, to što je tekst najavljen naslovnicom posvećen rumunskim ekonomskim temama, nipošto neće sprečiti režimski tabloidni Šturmabtajlung da nas koliko sutra (to jest danas) zaspe paničnim naslovima: „Vučiću pripremaju sudbinu Čaušeskua!“ „Gadžin Han – srpski Temišvar“. „Komandir streljačkog stroja – Boško Obradović“! „Saša Janković – Jon Ilijesku“. I pročaja!

Opštepoznato je da su Srbi – svi, svuda i svih boja – vrlo skloni upotrebi teških reči bez ikakvog pokrića, pa se tako u krugovima dvojke (a i šire) o Vučićevom režimu uobičajilo govoriti kao o „tiranskom“, što je kvalifikacija koju moja malenkost apriori odbacuje kao dibidus nesuvislu, ne zato da bi stala u odbranu Vučića & Co (i za to, dakako, bila nagrađena mestom ambasadora u Surinamu), nego da bi stala u odbranu pojma tiranije.

Nije nepoznato da sam ja vaktile govorio (i pisao) da bi nama, Srbima, tiranija – ona u izvornom značenju reči – bila pravi dar sa neba, ali da je mi naprosto ne zaslužujemo jer nam je u političkom sistemu korporativne lakrdije (alternativa: koruptivno-autoritarne bufonerije) svima još kako udobno, ponekad i vrlo isplativo, osim, naravno, kad nismo na vlasti ili u njenoj blizini.

O Vučićevoj tiranidi uglavnom govore ibret hanume i nadžak efendije koje ne pamte ex-yu vremena kada je u Srbiji na snazi bila kakva-takva tiranija, kažem kakva-takva, jer je Titova tiranida bila folklornog, koruptivno-potplaćivačkog tipa – generalisumus Franko, recimo, nije delio besplatne svinjske polutke, K-15 karte, regrese, itd – pa je otuda bilo sasvim logično što je na lešu lažne tiranije iznikla lažna, potplaćivačka i lopovska „demokratija“.

Kakva bi – pitam ja vas – bila šteta po srpsku istoriju i život ukoliko bi prekonoć bila ukinuta Skupština Srbije, to leglo dobro plaćenih budalesina, klovnova, lažnih jurodivaca, autentičnih psihopata, amaterskih glumaca i profesionalnih neradnika i kakav li će – i ovo vas vas pitam – izgledati novi „saziv“ Skupštine, kojim Vučić & Co ovih dana prete. Šta kažem? Ima li izlaza, ima li rešenja? Bojim se da nema. Najpre sam pomišljao da možda ne bi bilo loše rehabilitovati Aganliju, Kučuk Aliju & Co, i vratiti ih u život i na vlast, ali onda sam dokonao da bi Maja Gojković samo turila hidžab na glavu, a da bi sve drugo ostalo isto.