Natalitet – kojim smo se prethodnih dana onoliko bavili – tesno je povezan sa mortalitetom. Stvar je prosta ko pasulj. Svi koji se rode pre ili kasnije moraju umreti. U bolja vremena – i na boljim mestima – odluku ko će zamaći „pre“, a ko „kasnije“, donosio je Gospod Bog, a u Srbiji su zahvaljujući njenim „posebnostima“ – od njenog nastanka pa do 2060, kada će prema zloslutnom El Supremovom proročanstvu nestati sa lica sveta – odluku o „pre“ donosili i preduzimljivi pojedinci, od kojih su mnogi istorijske gromade i značajne figure u nacionalnom Panteonu i svi su – sa retkim nečasnim izuzecima – sahranjeni u Aleji velikana, ponekad „rame uz rame“ sa svojim žrtvama.

Vidim da je jednog od prethodnih dana serdar Vojislav Šešelj, zbog (bar meni) nepoznatih daminih sagrešenija, doneo fatvu i odapeo strelu na popečiteljku Zorannah Mihajlovićevu, u čiju je odbranu momentalno skočila beogradska Euromahala, dočim su Kitaj Gorod, Vlada Srbije i On Vrhovni ćutke prešli preko serdarove pretnje, možebiti – mogao bi reći cinik – iz straha da se i oni ne nađu na listi za odstrel.

Iako se tu po svemu sudeći radi o temi naše današnje kolumne – praznoj pušci – popečiteljki Mihajlovićevoj ipak toplo preporučujem da kad krene na posao obuče brushalter od kevlara (umal, grešna mi seksistička duša, ne napisah „gaće“) a da dodatne predostrožnosti radi „na vladu“ nipošto ne ulazi na onaj kobni ulaz iz Miloševe.

Stvar se dodatno usložnjila kada sam juče u mojoj omiljenoj žutari, Blicu, pročitao kolumnu dobrovoljnog Pantokratorovog protosevasta, krleta22 iz koje sam se obavestio da Saša Janković – pod uticajem čuvenog međunarodnog teroriste, Dejana Ilića – umesto izanđalog ukrajinskog i makedonskog, planira bukureštanski scenario, što će reći – streljanje El Suprema.

Nije krle22 u stvarima streljanja iz prazne puške bez iskustva, setite se samo kako je onomad u Banjaluci sprečio brižljivo planirani teroristički napad na tadašnjeg El Suprema, JexS-a Tadića, pa u tom smislu sadašnjem El Supremu savetujem da (opet predostrožnosti radi) umesto brushaltera, obuče – Krleta. I on je od kevlara – ako razumete šta hoću da kažem – a pride je i lekar pa – daleko bilo i zlu ne trebalo – može promptno ukazati prvu pomoć, dok ne pristigne Nada Macura.

Dosta zajebancije, vratimo se na temu. Prazne puške po pravilu ne ubijaju onoga u koga su uperene, u Srbiji se – kada se „stekne politička volja“ – u tu svrhu i bez prethodne medijske najave koriste pune, ali vrlo efikasno ubijaju i ono malo u Srbiji preostalog smisla i razuma i stvaraju atmosferu u kojoj postaje manje više svejedno ko puca iz prazne, ko pak iz pune puške. Zato, srpske majke, poslušajte El Suprema i El Patrijarha, rađajte decu. „Da ne propadne metak“, što reko srpski pesnik.