Teofilu poslanica druga 1Foto: Stanislav Milojković

Obrati pažnju šta je rekao De Mestr, citiram po sećanju – „kada stvari krenu u strmopizd, ne mogu se zaustaviti na sredini nizbrdice, moraju se otkotrljati do kraja“ – razmisli potom malo pa mi reci čini li se tebi da se ovaj cunami agresije, primitivizma, beslovesnosti, itd, može zaustaviti (pri kraju strmopizda) personalnim promenima u centru distribucije svega gorepomenutog, koji se lažno predstavlja kao država Srbija.

Ili će pre biti da se to može zaustaviti – s krajnjom mukom, uz veliki rad i na poduže staze – isključivo izgradnjom institucija, iliti srpski ustanova, koje su (kako i im i ime kaže) jedine u stanju da zaustave taj cunami. (A kakve su makete ustanova u Srbiji i koliko se i do takvih drži, dovoljno govori činjenica da se u Srbiji ustanovama zovu – ludnice.)

Idemo dalje. Imaš li ti utisak da je bilo koja od političkih partaja – bile one na vlasti ili u opoziciji, dibidus svejedno – spremna da se lati tog mučnog posla? Ne samo da im to ne pada na pamet – čak ni onima retkim koji uopšte znaju o čemu pričam – nego pojma nemaju šta je to uopšte institcionalnost i kakve su njene koristi za istoriju i život.

Ne saznaju to čak ni kad se strmopizde, čak ni kad glavu uzgube, spremni su, štaviše, ko zapeta puška da svakog ko poradi na institucionalizaciji skrate za glavu, kao što su skratili Đinđića koji je pokušao da sruši makete, pa da na niihovom mestu sagradu stvarne institucije, što je u euromahali i krugovima dvojke bilo protumačeno kao „neinstitucionalno delovanje“.

Skupo nas je ta euromahalska glupost koštala, upravo smo zbog nje surovo, ali vrlo pravedno, kažnjeni Vučićem. Ta kazna ne mora da bude doživotna, mada ovaj provizorijum i beda od opozicije udarnički radi da je učini doživotnom, možda i smrtnom.

Utuvi već jednom – bar ti ti to možeš – da je ovakva opozicija neotuđivi deo sisitema dvočaršijskog autoritarizma i da će – kad se uspentra na vlast – (privremeno) rešiti samo Đidove, Guzijanove i ( donekle) Boškićeve finasijske probleme, a da će sve ostalo uvaljati u veće govna od ovih u kojima se već valjamo.

Tamo gde je JexS stao, produžio je Vučić, tamo gde on stane, produžiće Trio Fantastikus, koji ćemo (relativno) skorih dana fasovati. Moja namera nije da (za račun Vučića, kako idioti misle) radim na sprečavanju Triovog dolaska na vlast, naportiv, dajem sve od sebe da ga pospešim, čak im i stranke osnivam, jer će staklenih nogu, kakvi su sada, još staklenijih biti kad se uspentraju na vlast.

Nisam ja, dakle, opozicija opoziciji, nego (sve brojnija, mada još neorganizovana) opoziija budućoj – procenjujem kratkotrajnoj – vlasti. Ako li se takva opozicija blagovremeno ne formira – a hoće – opet ćemo doći u situaciju da crtamo čiča Gliše i ubacujemo bele listiće da bi vratili Vučića na vlast.