Zanat sa dve oštrice

Ostavite komentar

 1. Pretpostavimo da se pojavila na političkoj sceni malobrojna ali organizovana snaga i da je raspisala „konkurs“ za ustavotvornu skupštinu. I? ko će ući u tu skupštinu i kako će, oni što uđu, biti procentualno zastupljeni. Siguran sam i spreman da se kladim da će sastav biti u dlaku isti kao i u sadašnjoj skupštini, a isti slučaj će biti i sa kulturnim modelom. Možda bi čika Svetino predviđanje bilo ostvareno, kada bi ovde mesto Srba živeli, npr, Englezi?

 2. Postavio bih cenjenom kolumnisti jedno malo potpitanje: Gde je ta prva novinarska liga i šta radi? Čitajući po raznim kafanama, kafićima i na internetu sve moguće novine, nisam primetio ništa osim uglavnom usaglašenog prežvakavanja nekoliko večitih tema. Dobro, prvoligašima nije omogućeno da zaigraju punom snagom pa sede negde i loču (a neki možda kusaju Basarin gulaš), čekajući da se pojavi mala, organizovana snaga koja će da sazove ustavotvornu skupštinu i definiše kulturni model. A onda će oni da navale.

 3. Poštovani druže Basara,

  Surfujući netom videh da u ovom mesecu puniš 65 g. života, pa da iskoristim priliku da ti čestitam rođendan plus odlazak u zasluženu penziju (ovo drugo se ne računa ako si već u prevremenoj penziji iz nekog razloga). Ali, ako nije tako onda se spremi da redakciju Danasa častiš sa nekoliko pakovanja sladoleda jer ćeš prvi ček dobiti u leto sledeće godine.

  Ah, da, sad imaš pravo i na povlašćenu vožnju u GSP-u. Svrati posle rođendana do Bus plusa, daj 250 din. za karticu i na prvom kiosku posle 25.12. uplati 407 din. za vožnju, i onda od Nove godine obilazi Beograd i okolinu do mile volje jer dopunjena kartica važi za sve četiri zone i sva prevozna sredstva (BG voz, bus, tramvaj, trola i metro).

  Samo nemoj zaboraviti da ta plastika važi samo 3 g, a onda opet Jovo nanovo.

  Živeo ti meni sto godina, druže Bas.

 4. Basara, dakle, sebe ne smatra kolumnistom od integriteta, jer, kako vetar duva, tako snižava svoje kriterijume.U njegovim kolumnama je nastala prava inflacija klozeta (sa svim njihovim sadržajima), podnarednici se množe ko zečevi, a da ne govorimo o redovnom ponavljanju kritika i sprdanja sa referendumskim lopovom, ocem nacije i tako dalje i tome slično

  1. Мало сам матор и забораван, па молим да ме неко подсети: шта то беше „рефрендумски лопов“, односно ко је то од наших велможа (неће бити обичан сват)

   Поздрав,
   Зоран
   П.С.: немојмо бити престроги – није лако писати сваки дан па бити оригиналан и некористити исте „форе и фазоне“, и нека општа места…
   Ето, Дража је много млађи (осим на сликама) па пише само пеРтком!
   Е, да – и шта беше „SNiS“? Није ваљда нека стидна болест?

   1. 1. Ja mislim da je referendumski lopov Kostunica zbog referenduma za ustav iz 2006.
    2. SNiS je Srpski Narod i Senat.

 5. Znači organizovana politička snaga je ona identitetska sila koja se pojavljuje neočekivano niotkuda i rešava stvar.? Tj. redefiniše trenutno vladajući čipuljićki kulturni model koleno – lakatnog oportuniznma – daješ se, da bi dobio. Isključivo poradi sebe a za račun vlasti.

  1. @Nanstariji zanat
   To više nije zanat – nego trgovina:
   -imaš robu,
   -prodaš robu
   -ostaje ti roba…

   1. U celom sveti je prostitucija najstariji zanat, samo Sebi imaju još starije zanste. Valjda zato sto su narod nsjstariji?

 6. Basara je, kao obično, delimično u pravu.
  Današnja vlast u Srbiji je dobro organizovana grupa huligana- navijača, što je znak da se takva grupa može ponovo javiti. Ali, nažalost, samo takva.
  Moja idejaje mnogo realnija. Čak mislim da bi je podržali i siromašni slojevi društva. Jednostavna je , ali nije prosta, mada tako izgleda.
  Treba doneti ustav po kome pravo glasa imaju samo oni koji plaćaju porez. Srazmerno porezu bi imali i pravo da glasaju u Skupštini. Ovo bi donela organizacija poslodavaca koju treba hitno formirati. Sve druge političke partije treba zabraniti, jer su sve mesto za krivolov!

 7. Istorija nam govori da je seća kneževa bila pogubna za jedan deo srpstva ali da se isto društvo održalo u novijoj istoriji se vrsi seća kneževa na jedan instrumentalno duži način a da pritom šapuće na uvo to je za Srbiju… sami ste tražili seču kneževi a niste se ni bunili nego ste glasali za nju ne sluteći da ima dve oštrice i da je jedna vaša i to neravnomerna za odrezivanje hleba i kroz glad proći golgotu albanskih planina i uvodjenja poreza na kosovu vi penzioneri imate poslednji zadatak da naučite pesmu ne Basarinu nego BOJICEVU “plavu grobnicu” i tako se sjediniti sa mučenicima i isposnicima otaca svetih ka putu koji vodi kroz cistiliste u novi život bez graška…

 8. Ovaj covek, neki bi rekli i kolumnista mada za to nema dokaza, se svakim danom samo sve vise srozava, dok se ne bude na kraju pretvorio u bednog sendvicara koji podriguje na los parizer pod komandom nekog celavog navijaca-dilera sa kajlom, tj. sefa internet tima SNS. Jadno i bedno.

 9. Trebalo bi g.Basara da nabroji ko čini prvu novinarsku ligu u Srbiji, „ubedljivo najbolju u regionu“, ne bih se kladio ni da je to uopšte „prva liga“, a ne izgleda mi ni da je najbolja u regionu. To bi mogli da budu ljudi (kao što se nekada govorilo za Skerlića i njegov kriterijum ocenjivanja) koji su bliski sa Basarom, ideološki, između ostalog. Nije loš predlog oko Ustavotvorne skupštine, kao ni priča o kulturnom modelu, ali to su, u najboljem slučaju, samo potrebni ali ne i dovoljni uslovi. Srpski problemi su mnogo dublji i dalekosežniji, ali o njima pomenuta „prva liga“, kao i sve ostale lige ( a naročito ljige) ne govore ništa, čas izuzecima, ako ih ima, a i ti izuzeci mahom samo klize po površini. Za dublje sagledavanje srpskih istinskih problema valjalo bi imati veliko znanje, intelektualnu i ljudsku hrabrost, karakter, poštenje, pritom napustiti uzanse političke korektnosti, što sve deluje kao nemoguća misija, pa ćemo se i dalje baviti prividom i „umetničkim dojmom“ bez pravog pojma i poimanja stvarnosti.

Ostavite komentar

Dijalog

Naslovna strana

8. februar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.