Patrijaršija, Pogon za obnovu vaskolikog Srpstva. U Pogonu vlada blagočestiva živost i danonoćno poslušanije. Dežurni protosinđel-rastrebnik odvaja grešne sestre Srpkinje-nerotkinje od onih koje su blagoslovene trbuhom. Ove druge odmah prosleđuje pop Ćiri i pop Spiri koji ih odvode u

AKUŠERAJ

(isrbljavanje)

Na ovom odeljenju revnosno dežura specijalista neonatolog dr Miroslav Gavrilović, među trudnicama znan kao Patrijarh srpski, ama zaludu dežura. Zaludu i čteci pop Ćira, pop Spira i Igi Pop izvode tropar za troparom – tek ponekad kmekne poneko Srpče. I kmeči, tako beslovesno, sve dok mu naša Sveta Crkva ne da sisu.

Posle, kad poraste, kad se prinova vaznese do doba za Vrtić Gospodnji, vode ga u

OBDANIŠTE

(osrbljavanje)

Pod budnim okom veropazitelja Rista Radovića, među neznabožnicima znanog kao Amfilohije Neumoljnik, Srpčad naša stiču prva znanja o vrlinama svetosavskim i porocima belosvetskim, o grešnom i bogohulnom Zapadu, o Vavedenju (to je ono kad su Bogorodicu vaveli u Hram) u Carstvo nebesko ili bar Rusko. Pop Ćira i pop Spira saslužuju.

A još kad je čika Vulin doterao migiće, njihovoj i našoj sreći nigde kraja.

Iz Pripremne grupe prelazi se u uzdanije pravoslavno znano kao

ŠKOLA

(usrbljavanje)

U triput osveštanoj Školi – protiv čedomorki, protiv pedera i protiv uroka – veronastojatelj Mirko Bulović, među pitomcima zabludelim znan kao Irinej Čistomisleći, dočekuje polaznike mrsomudenijima svetosavskim, a lelemude prateći vokali pop Ćira i pop Spira. Keva Paraskeva – tetkica.

Posle uvodnog bdenija i narodnokorisnog guslanja i pojanja i zavetovanja i celog Kosovskog ciklusa, polaznike dele na dve velebne grupe, na Delije i Grobare. A onda ih čeka Vavedenje (to je ono kad vavode Bogorodicu u Hram). Dovode ih pred Trojeručicu.

A ona, Trojeručica, u ruci jednoj drži jedno muško čedo, u ruci drugoj drži jedno žensko čedo, u ruci trećoj drži jedno čedo onako. Sve Srpčad.

Kad porastu, muško će u boj za Sveto srpsko Kosovo, žensko će da rađa nove srpske div-junake, a treće nek ide na Paradu ponosa, kopile.