Već nekoliko meseci u dva vodeća nacionalna dnevnika Nasionu i Klarinu piše se o turskim serijama koje su preplavile i Latinsku Ameriku. Gotovo da nema ni jedne privatne ili javne televizije koja nema neki naslov iz turske produkcije. Sve turske serije koje se gledaju u Latinskoj Americi naša publika je već videla, dok ih Argentinci ne prate na izvornom turskom, jer su sinhronizovane na španski. Pored turskih popularne su i globalni TV blokbasteri.

Prošlog ponedeljka dogodila se velika TV premijera, koja je najavljivana desetak dana sa reklamama od cele strane po novinama i časopisima. Reč je o domaćoj TV seriji „Argentina, tierra de amor y venganza“ („Argentina, zemlja ljubavi i osvete“) na Kanalu 13. Reč je o odličnoj seriji koju potpisuje produkcijska kuća Pol-ka. Samo delimično serija podseća na ovde popularne „Senke nad Balkanom“, ali je po scenariju, dramaturgiji u nekim aspektima i nadilazi. Priča je na prvi pogled šablonska: dvojica prijatelja se bore u Španskom građanskom ratu. Torkuato ubija Bruna i beži za Argentinu. Glume ih Benhamin Vakunja i Albert Baro. U obećanu zemlju beži sa Brunovom sestrom Alisijom, koja je poverovala da joj je brat mrtav. Torkuato je bio ubeđen da je Bruna lišio života. Bruno je bio teško ranjen i dokopao se Argentine težeći za osvetom. Kad je stigao u Buenos Ajres saznaje da je Torkuato na čelu šverca i prostitucije u argentinskoj prestonici.

Sve je spakovano u super-produkciju i odlične kostime. Oseća se atmosfera luke, života, boemskih četvrti, migranata koji pristižu u potrazi za boljim životom. Pratimo još nekoliko paralelnih priča, poput one o poljskoj Jevrejki Rakel koja je dovedena u Argentinu. Obećano joj je da je čeka muž za koga će se udati, a zapravo prisilno biva gurnuta u prostituciju. Odlično je glumi Čina Suares. Vidimo sjaj i bedu bordela Boenos Ajresa. Tegobnost, ali i male radosti života u radničkim četvrtima. Posebno je zanimljiv lik sitnog prevaranta Alda Moretija, čiji lik sjajno tumači Gonsalo Eredija. I ostatak glumačke ekipe je na visini zadatka. Autori su pokušali da opišu i slikom prikažu tadašnje vreme. Mnogo je istinitih životnih koje su ukomponovani u ovu TV fikciju. Na hiljade žena zaista jeste dovođeno u Argentinu na prevaru: obećavan im je bolji život, a na licu mesta su bile prisiljene da prodaju svoje telo. Klasna napetost, povremene tenzije između pridošlica i domaćih, sjajno se vide u ovom TV ostvarenju. Oba glavna dnevna lista oduševljena su serijom i ohrabrena. TV kritičar Klarina kaže: „Posle mnogo godina imamo odličnu seriju koju možemo da izvezemo. Posle dominacije turskih i američkih serija prija kad se vidi nešto domaće i to dobro.“ „Argentina“ nije remek delo TV produkcije, ali jeste pristojno urađena serija na koju se navučeš, a ne osećaš se glupo.