Letnja škola 1

Virus korona nam diktira način bitisanja, sve se promenilo: gotovo svi letnji festivali su otkazani, odlazak na odmor i putovanje iz zadovoljstva postao je „nemoguća misija“.

Sve se preselilo u virtuelni prostor.

To se dogodilo i četvrtoj Međunarodnoj letnjoj školi latinoameričkih studija, koju od 12. do 16. avgusta organizuje Društvo hispanista Srbije, u saradnji sa Iberoameričkim centrom Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Institutom za evropske studije, uz podršku Ministarstva kulture, Instituta Servantes i dva međunarodna centra: IDEAZ iz Austrije i NUCLEUS iz Brazila.

Moram da priznam da mnogo volim ovu školu, tu možete da čujete toliko pametnih ljudi na jednom mestu: svi oni upućuju nas u slojevite stvarnosti latinoameričkog kontinenta.

Toliko mnogo stvari povezuje ovaj kontinent i naš deo sveta, a Društvo hispanista Srbije već četiri godine probija led i nastoji da ovdašnju akademsku, ali i zainteresovanu širu javnost upozna sa najznačajnijim tokovima misli u Latinskoj Americi.

Na školi su prethodnih godina bili najistaknutiji predstavnici intelektualne elite iz ovog dela sveta.

Tako je i ove godine.

Treba li reći da se gotovo sve svodilo na entuzijazam i lično angažovanje članova Društvo hispanista Srbije koji su upravo u Srbiju dovodili i dovode intelektualnu elitu Latinske Amerike koja nisu samo Mario Vargas Ljosa i Gabrijel Garsija Markes, koje, uzgred budi rečeno, veoma volim.

Ove godine za Letnju školu je stiglo dve stotine prijava iz petnaest zemalja, a program je osmišljen tako da pokrije brojne oblasti: neoliberalizam u vreme kovida iz ugla Latinske Amerike i Evrope, trgovina oružjem u Latinskoj Americi, književnost peruanske Amazonije, nejednakosti i izopštenost u Latinskoj Americi, kognitivni kapitalizam, istina, sećanje i pravda u argentinskom društvu i mnoge druge teme.

Škola se ove godine održava u virtuelnom prostoru.

Organizatori su obećali da će najzanimljivija predavanja uskoro okačiti na Jutjub.

Imena gostiju škole namerno ostavljam u originalu, da ih lakše pretražite ako vas zanimaju.

Predavanja će držati vrhunski profesori i stručnjaci: Pablo Vommaro (Argentina), Nikolina Židek (Hrvatska/Španija/Argentina), Luis A. Fretes Carreras (Portugal), Maria Teresa Toribio (Brazil), Dejan Mihailović (Meksiko/Srbija), Ilinca Ilian (Rumunija), Johannes Maerk (Austrija), Silvia Izquierdo Todorović (Srbija) i Carlos A. Pérez Ricart (Meksiko). Na adresi https://letnjaskola.drustvohispanista.rs/ nalaze se sve informacije.

Ova škola je najbolje shvatila poentu globalizacije i doistupnost novih tehnologija.

Povezivanje i otkrivanje sličnosti i razlika koje se uvažavaju, poštuju, a često i prožimaju.