Neprilagođena 1

Onda se pojavila sjajna Netfliksova mini – serija „Unorotodox“ od četiri epizode koja na uglednom filmofilskom portalu IMDB dobila ocenu 8,1.

Glavna junakinja priče je devetnaestogodišnja Jevrejka Esti koja nesrećna i neprilagođena živi u dogovorenom braku u jednoj ultra-ortodoksnoj jevrejskoj zajednici gde su uloge muškaraca i žena striktno podeljene, u Vilijamsbirgu, u Njujorku.

Ne mogavši da izdrži život pod pritiskom u takvoj sredini Esti beži u Berlin gde joj živi majka koja je takođe pobegla.

Mlada žena pokušava da živi sekularnim životom daleko od zajednice u kojoj je odrasla, a sve se još više zapetljava kad njen muž zajedno sa jednim rođakom po nalogu rabina odlazi u Berlin i pokušava da je vrati nazad zato što je trudna.

Ova na prvi pogled jednostavna priča snimljena je prema motivima autobiografije američko-nemačke književnice Debore Feldman “ Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots“ koja je objavljena 2012. Autori serije su dobro znali šta rade, predstavili su gledaocima kako izgleda život iznutra.

Potresni su i zanimljivi prizori hasidske svadbe, rituali kojima se muškarci i žene pripremaju za brak.

Pred vašim očima se otvara potpuno novi, tajanstveni svet u zaustavljen u vremenu koji postoji tik pored užurbane civilizacije 21. veka. Autori su uspeli da, kako sami kažu, verno prikažu ono što se u jednoj takvoj zajednici zaista događa.

Vešto su izbegli zamku da se stavljaju na bilo čiju stranu, nisu ni osuđivali ni odobravali nečiji način života.

Pokušali su da ga razumeju. Serija je snimljena na jidišu, a ne treba ni propustiti ni dokumentarac od pedesetak minuta „Making of“ gde je detaljno prikazano i objašnjeno kako je serija snimana, koji su istorijski izvori i ljudi konsultovani.

Celom poduhvatu se divim.

To i jeste prava misija nekada televizije, a danas striming platformi, da pokaže, ukaže, upozori, da se kroz ovakve priče nešto sazna, nauči i poštuje, bez obzira odobravamo li to ili ne. Glavne uloge u seriji tumače Šira Has, Amit Rahav i Džef Vilbuš.

Režiju potpisuje Marija Šreder. Scenaristi su Ana Vinger, Aleksa Karolinski i Danijel Hendler.

Sve značajnije američke i evropske dnevne novine posvetile su ovom ostvarenju pažnju koju zaslužuje: sasvim dovoljno da se odvoji jedno popodne u postepenom prelasku iz vanrednog u redovno stanje.