Povratak ratnika 1

Slavni španski pisac Arturo Peres Reverte, poznat pre svega po seriji romana o srednjovekovnim vitezovima i njihovim pustolovinama i simpatičnim istorijskim sagama od kojih su neke doživele TV i filmske ekranizacije, otišao je korak dalje. Napisao je scenario za telenovelu o narko-dilerima i bosovima nove generacije „El Dragon – el regreso de un guererro“ (Zmaj: povratak ratnika).

Cela serija od 50 epizoda može se videti na Netfliksu koji je uz meksičku Televisu i glavni producent. Inače, Peres Reverte na srpski nažalost nije mnogo prevođen, ima samo nekoliko knjiga, a jedan je od onih autora koji pišu dobro, pametno, jednostavnim i lepim jezikom i, što je još važnije, piše knjige koje su komercijalne i širom sveta izuzetno čitane, pa me zato čudi što kod naših izdavača nije izazvao veće interesovanje, a, s druge strane, po knjižarama nam se nudi raznorazno smeće sa engleskog govornog područja za koje je jedini kriterijum za kupovinu prava to što se našlo na bestseler listi Njujork tajmsa. To što senzibilitet i kulturološke navike čitalaca u SAD i Evropi nisu iste malo koga i zanima.

Ne govorim samo o knjigama pisanim na španskom, ima odličnih knjiga i autora na italijanskom, portugalskom, francuskom i drugim jezicima koje do nas nikad stići neće, nikako da se shvati činjenica da postoje i drugi jezici osim engleskog sa kojih se može prevoditi odlična literatura. Da se vratim na Revertea, prema još jednoj njegovoj knjizi – „Kraljica Juga“ – snimljena je TV serija koja ima za temu drogu, dilere, kriminal i sve što uz to ide.

Ono po čemu je „Dragon“ zanimljiv jeste dizanje klasične priče na viši nivo. Glavni junak se vraća iz Japana u Meksiko. On se zove Migel Garsa i finansijski je mag. Po povratku u otadžbinu čitav narko biznis pokušava da prebaci u legalne tokove: gledamo kako se pere novac, kako se izmišljaju svakakve fiktivne firme i projekti po raznim fiskalnim rajevima.

Hakeri, krađa podataka, sajber prevare deo su ove zanimljive priče u kojoj se sukobljavaju stari i novi način poslovanja, ulični obračuni, nasilje… Pored svih ograničenja i kalupa koje žanr telenovele nameće, autori su se trudili da ih se pridržavaju što manje; „Dragon“ je gledljiva i zanimljiva serija koja otvara i ozbiljna društvena pitanja kao što je pitanje slobode rada medija i novinara.

Meksiko je na vrhu liste po broju ubijenih novinara. Iza ovih ubistava stoje narko-karteli. Sve je to u ovoj seriji prikazano dobro, a akcije, uzbuđenja i adrenalina ne fali.