Severna Koreja 1

Izbor je na ovoj platformi ogroman.

Svako ko ima nešto da kaže ili izvede može da snimi svoj video materijal i okači ga, onda sledi onaj malo komplikovaniji deo priče – da o onome što je postavio obavesti što više ljudi. Gledajući Jutjub ovih dana primetih nekoliko stvari. Ozbiljne TV kuće imaju sve bolje kanale, ceo svet vam je zaista na dlanu i bukvalno možete da pronađete video na bilo koju temu koja vas interesuje.

Algoritam koji su osmislili je prilično dobar, tako da će na osnovu sadržaja koji ste gledali platforma da vam predloži ono što je povezano sa videima koje najčešće gledate.

Često se po internetu može videti konstatacija mnogih korisnika društvenih mreža da cela planeta počinje, usled borbe sa nevidljivim neprijateljem, da liči na Severnu Koreju.

Činjenica je da o najizolovanijoj državi na svetu ne znamo skoro ništa. Bilo je nekih dokumentaraca koji su dobro i profesionalno urađeni, ali nije bilo zapisa običnih ljudi koji su posetili ovu najtotalitarniju državu na svetu. Pre dva meseca je meksički putnik Alex Tienda okačio svoj zapis sa ovog putovanja od osam epizoda. Treba samo ukucati Alex Tienda North Corea i prepustiti se gledanju.

Aleks je sve snimao mobilnim telefonom i kućnom kamerom.

Ovo je jedan od najboljih dokumentarnih serijala o ovoj zemlji, a ako se zna da je sve rađeno amaterski onda je ovaj zapis još vredniji. Sam autor kaže da je veliki svetski putnik i da je oduvek hteo da obiđe Severnu Koreju i da ga je sam osećaj da to nije lako još više terao da sebi želju ispuni. Serija ima već četiri miliona pregleda.

Neću prepričavati šta je Aleks sve tamo video.

Cela serija je titlovana na engleskom. Evo samo nekoliko zanimljivosti. U Severnu Koreju može da se uđe isključivo preko nekoliko turističkih agencija.

Ne postoji internet. Stranci mogu da borave samo u jednom hotelu u Pjong Jangu i pod stalnom su prismotrom korejskih vodiča. Iznošenje lokalne valute iz zemlje je krivično delo i svako ko to pokuša biće odveden iza rešetaka i osuđen na prinudni rad.

Niko u ovoj zemlji ne može da živi gde hoće već mu to propisuje država. Autor je napomenuo da je prikazao samo ono što je režim hteo da svetu pokaže, jer svako zaobilaženje naredbi koje su uobličene u preporuke može nekoga da košta života.

Iako ima praznog hoda, možda ponekad i previše ponavljanja, ovo je jedan od onih dokumentarno-putopisnih serijala posle čijeg gledanja ćete se duboko zamisliti.