Veran je OK 1Foto: Radenko Topalović/Danas

Storija oko vranjskog OK radija približava se raspletu. Uz prateći cirkus ispred suda, i Verana Matića u publici, počelo je suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru, optuženom da je pretio Oliveri Vladković, vlasnici ovog lokalnog medija.

Videće se kakva će biti presuda, ali zarad onih koji nisu pomno pratili ovaj slučaj, valja podsetiti na predistoriju sukoba.

Prema pisanju OK radija, u septembru 2021. godine, Dejan Nikolić u telefonskom razgovoru obaveštava Oliveru Vladković da će podići zid i zatvoriti prozor kancelarije OK radija radi dogradnje svojih prostorija za potrebe kockarnice Coloseum.

Vlasnica OK radija je odgovorila da za sve što želi da gradi Kantar mora da poseduje dozvolu nadležnih institucija i da kada joj to pokaže, može da radi.

Kantar na to ne obraća mnogo pažnje i u novembru 2021. godine podignuta je skela pod prozorom OK radija. Odmah je obaveštena građevinska inspekcija koja je izašla na teren i obustavila radove.

Uprkos tome, 6. juna, bukvalno preko noći niče zid tik uz prozora radnih prostorija OK radija.

U međuvremenu, Oliveri Vladković su telefonom upućivane pretnje, a vrhunac bahatosti su razbijeni izlozi kafea „No comment“ i upad lica koje je enterijer poprskao farbom.

Kafić se nalazi na istoj adresi kao i OK radio i osnovan je u okviru biznis modela koji treba da osigura finansijski opstanak radija.

Tada na scenu stupa famozna Stalna radna grupa za bezbednost novinara koja odmah drži sednicu u Vranju, a Veran, on the road again, preuzima stvar u svoje ruke.

Kreću saopštenja, tekstovi, Kantara smeštaju u zatvor, a Vranje biva u jednom trenutku izlepljeno posterima sa likom Verana Matića, koji je okarakterisan kao „samozvani građevinski inspektor“.

Sledi suđenje, ali Veran kad uvati, ne pušta. Ubrzo organizuje, ovaj put kao predsednik ANEM-a, akciju za prikupljanje milion dinara pomoći OK radiju jer je, kako se navodi, ugrožen njegov opstanak.

Eto, moglo bi se reći, i pre kraja suđenja, Veran, osim što brine o bezbednosti novinara, uspeva usput i da spasava medije. Samo, izgleda, ne baš sve i to je razlog što su neki novinari, prevashodno iz medija koji nisu po volji vlasti, počeli da gunđaju.

Ne smeta im, kažu, Matićev angažman u vezi OK radija jer, sva je prilika, bez ove vrste pritiska, teško da bi lokalna vlast sprečila Kantara u njegovoj nameri.

Ne bune se, vele, ni to što OK radio informiše građane Vranja, eufemistički rečeno, bez ikakve kritičke note jer se ne sme dozvoliti pritisak ni na koji medij bez obzira na uređivačku politiku.

Razgnevila ih je, zapravo, ova kampanja za finansijsku pomoć OK radiju. Veruju oni da je zaista ugrožen opstanak OK radija. Ako je Veran procenio, sigurno je tako, ali mogao bi i nama, primećuju, da pomogne nekom sličnom filantropijom jer mi nemamo kafiće, ne dobijamo, poput OK radija, pare na konkursima, niti imamo oglase lokalnih SNS javnih preduzeća.

Pa, dobro, pitam ih, što to ne kažete javno.

Ne možemo, kažu u glas, jer Veran je OK, zar ne?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari