Poklon od "teče" 1Foto: Luca Marziale / Danas

Skoro neprimetno je ovih dana prošla vest da je engleski premijerligaš Everton kažnjen oduzimanjem deset bodova. Prema pisanju engleskih medija slična, čak i rigoroznija, kazna se očekuje za Mančester siti i Čelsi. Kazna je izrečena zbog kršenja pravila o profitu i održivosti u Premijer ligi.

Everton je prošlog marta upućen nezavisnoj komisiji zbog navodnih prekršaja u sezoni 2021/2022. Kako je zvanično saopštila Premijer liga, Everton je priznao da je prekršio pravila o profitabilnosti i održivosti, a to je za posledicu imalo gubitak od 124,5 miliona funti, što je skoro 20 miliona više od dozvoljenog.

Skoro pa da i potpuno razumem moje mlađe kolege koje su olako prešle pored ove vesti, neki je tek uzgred zabeležili. Tako nešto se u srpskom fudbalu se ne može ni zamisliti.

Prema dostupnim podacima finansijska policija je poslednji put „posetila“ Crvenu zvezdu i Partizan januara tekuće godine i, izgleda, nisu našli nikakve nepravilnosti u poslovanju „blizanaca“. Legenda kaže da je razgovor između inspektora i čelnika klubova tekao ovako:

– Odakle vam pare da platite kaznu UEFA?

– Dao nama „teča“.

– Odakle vam pare da platite pet miliona evra za fudbalera?

– To je poklon od „teče“.

– Gde su pare od prodaje fudbalera?

– Morali smo nešto i da vratimo „teči“.

To je surova stvarnost naših ne samo fudbalskih klubova. Njihovi ne samo uspesi, već i goli opstanak zavise od toga kako je „teča“ raspoložen. Fudbalski klubovi u Srbiji zakonski su registrovani kao Udruženja građana i kroz njih prolazi ogroman novac, gotovo bez ikakve kontrole.

Iako je 2016. godine donesen Zakon o sportu u njemu nije regulisano pitanje privatizacije već je samo navedeno da će se pitanje imovine i kapitala u društvenoj, odnosno javnoj svojini urediti posebnim zakonom.

Taj zakon, naravno, nije ni na vidiku, a to je prvi korak ka uvođenju profesionalizma u (ne samo) fudbalu. Da bi se tako nešto uradilo potrebna je i profesionalna Vlada, a ne polupismenih partijskih poslušnika.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari