Specijalno vaspitanje 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ako me pamćenje dobro služi „navijači“ su prvi put „prevaspitavali“ fudbalere 6. avgusta 2003.

Tada je, po završetku utakmice Partizan – Ludogorec, vođa „navijača“ Partizana Miloš Radisavljević Kimi naterao kapitena Partizana Marka Šćepovića da skine kapitensku traku (oni koji su bili blizu tvrde da je bilo i šamaranja).

Epilog – Šćepović nikada više nije obukao crno-beli dres, Kimi je nastavio da predvodi „navijače“, policija i sud nisu reagovali.
Bilo je još par desetina ispada „navijača“, a na mene je najjači utisak ostavio jedan od vođa navijača Crvene zvezde Vladimir Šavija. U poluvremenu utakmice Crvena zvezda – Zlatibor bilo je 1:0 za goste, a pred izlazak igrača na teren, Vladimir Šavija je sa još desetak „navijača“ okupio igrače i održao im predavanje kako treba igrati u nastavku meča (priznajem, predavanje je delovalo i Zvezda je pobedila 4:2).

Inače, na toj utakmici navijača nije smelo da bude zbog korona virusa (16.11. 2020.).

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je 24. maja 2016. godine na pitanje novinara zbog čega država ne može da stane na put huliganima (ne navijačima) odgovorio: „Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo dovoljno snage zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari“.

Ni posle sedam godina nije postignut „potreban društveni konsenzus za neke stvari“.

To je potvrđeno nedavno u Novom Pazaru.

Posle poraza na svom terenu od Kolubare „postrojili“ su fudbalere i „održali im predavanje kako se igra fudbal“, naravno uz salvu uvreda i pretnji.

Sekretar FK Novi Pazar je, želeći da nekako izgladi stvar organzovao sastanak „navijača“ i Filipa Kljajića.

Huligani su tom prilikom uputili salve teških uvreda ka kapitenu ekipe, pretnje, ugrozivši njegovu fizičku bezbednost.

Kljajić je momentalno odlučio da napusti klub i grad, a sa njim se solidarisao i Rasim Ljajić, podnevši ostavku na mesto počasnog predsednika Novog Pazara.

Kada je čuo za nemile scene Feđa Dudić, koji je trebao da bude promovisan za novog trenera, odlučio je da se vrati u Sarajevo. Neki „navijači“ su privedeni, do sada nije bio slučaj da su za maltretiranja fudbalera i osuđeni.

Neki tvrde da „društvenog konsenzusa“ za borbu sa huliganima nema jer „nekom“ trebaju „navijači“ da bi utišali navijače Partizana, treba im radna snaga da ruše Hercegovačku, da tuku novinare, da razbijaju demonstracije…

Ja prosto ne mogu da verujem da se tako nešto događa u zemlji koja živi u „zlatnom dobu“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.