Grejanje „kulta“ reprezentacije, uzgred i očekivano, ocrnjivanje onih koji nisu toliko „kult-urni“, smenjeno je poslednjih dana porađanjem novog kulta: kulta predsednika. Nije da Srbi nisu vešti u tako nečemu, od Miloševića im je taj posao sjajno išao sa sve slikama „Njega“ po školama i domovima zdravlja. Ovo „kult-ivisanje“ ipak je novo i za ove prostore, u toku je, naime, kampanja zahvalnosti predsedniku Fudbalskog saveza.

Najpre je po medijima njegovu bitnu, ključnu, možda i presudnu ulogu za istorijski uspeh reprezentacije istakao Savo Milošević. Inače njegov potpredsednik, inače neko ko ga menja u situacijama kad je smenjen i odsutan, a to je u poslednjih šest-sedam meseci skoro taman toliko. Činilo se verovatno nekom da je uloga Slaviše Kokeze zanemarena, umanjena ili makar ne dovoljno isticana, pa je, eto, iz kuće krenuo pokušaj ispravljanja nepravde. Ubrzo se, ne zna se čime izazvan, javio sa istom tezom i bivši fudbaler, selektor, a još uvek fudbalski trener Ilija Petković. I on nije imao dilemu o zaslugama Kokeze, nazvao ga je „gazdom i glavom kuće“ koji je dao „divan predlog“ za selektora. Hvali popularni Petko i činjenicu da se Kokeza nije Muslinu mešao u sastavljanje tima (!?), ne navodeći otkud mu ta insajderska informacija. Istup Miloševića se, u našim uslovima, smatra uobičajeno poltronskim, „šef“ ovde ima više nego višeslojno značenje, ali je ostalo nepoznato koji je motiv Petkovića za isticanje u udvorištvu, mada uvek u „Kući fudbala“ ima unosnih upražnjenih, ili izmišljenih mesta.

Očekuje se nastavak ove mundijalske sapunice, sigurno je još neko planiran da „podseti“, „ukaže“ i „naglasi“ kako svega ovoga ne bi bilo da Predsednik, a to malo slovo u Srbiji mnogima bode oči, nije dao veliki, ključni i nemerljivi doprinos. On je izabrao selektora, On je omogućio idealne uslove, On je oterao menadžere daleko od A tima… Glupo je i pitati kako i na osnovu čega predsednik Saveza bira selektora, pitali smo se to još u doba kad je Karadžić „inokosno“ odabrao Antića, gde je Stručni savet? Da li svi ovi hvalospevi znače da Muslin odgovara samo Kokezi, i kome onda odgovara Kokeza.

„Hvala Vučiću“ toliko puta izgovoreno od „sportskih radnika“, dobija svoju kopiju u „Hvala Kokezi“. Nije nam poznato da se u drugim zemljama dešavaju takve stvari, ne verujemo ni da bi se Austrijanci, da su se plasirali, zahvaljivali predsedniku Saveza, sadašnjem ili budućem premijeru.