P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Činjenica da je on prvi među jednakima, da Evroligu organizuje preduzeće čiji je osnivač ULEB („Udruženje evropskih profesionalnih liga“) i da je njegov posao da sprovodi ono što je dogovoreno, svih ovih godina nije smetala da se baš Bartomeu lično pripisuje velika moć, presudna kad je donošenje najvažnijih odluka u pitanju. NJegovo ime je na ovim prostorima pominjano kao ključno u svim menama Evrolige za ovih 15 godina, bio je on i potpuni „negativac“, ali i „prijatelj“ srpske košarke.  

On je, naravno, sve vreme bio u službi onih najbogatijih liga i klubova, razlog je više nego jednostavan – zato što su ga oni na to mesto i postavili. Godinama su, pre svega iz Partizana, koji je do pre par godina bio redovni učesnik Evrolige iz Srbije, o potezima Bartomea govorili negativno, pominjana su obećanja koja nije ispunio, ucenjivanja ABA ligom i uvođenje raznoraznih sistema bodovanja klubova iz regiona kao kriterijum za ulazak u elitno društvo. Bez obzira na različite priče, nijedan klub iz bivše Jugoslavije nikad nije dobio tzv. „A“ licencu koja garantuje učešće u Evroligi bez obzira na plasman u domaćem prvenstvu. Pominjali su iz Partizana i osvojenu titulu prvaka Evrope i plasmane na fajnal-for i najbolju posetu na svojim utakmicama… Evroliga je na sve ostajala tvrda, bilo je jasno da je potentnost tržišta ključni argument da neko bude stalni učesnik Lige, a da „čisto“ košarkaški razlozi (kvalitet, tradicija, interesovanje) mogu da budu važni, ali ne i presudni.

Svima u Srbiji je manje-više jasno da Evroliga sve više hrli ka zatvorenom sistemu nalik na NBA i da lagano sužava krug onih koji mogu da odgovore njenim sve zahtevnijim finansijskim i logističkim kriterijumima. Ogroman korak u tom pravcu napravljen je i pred narednu sezonu kad će u eliti biti samo 16 ekipa, još uvek je jedno mesto opstalo za šampiona ABA lige, ali je budućnost i te jedne karte vrlo neizvesna.

Valjda iz tog razloga, Bartomeua (57) u Beogradu svaki put vrlo srdačno dočekaju. A bez obzira na nekontrolisani bes koji u sukobu sa ULEB pokazuje FIBA, ni Bartomeu, ni Evroliga tu nisu ni najmanje nevini. U pitanju je veliki novac, u pitanju su interesi moćnih, zato nikog ne bi trebalo da iznenadi ako nam simpatični tehnokrata iz Barselone ubrzo potpuno okrene leđa.