Negde u završnici prošle sezone kad su Zvezda i Partizan obarali svetske rekorde po broju saopštenja u minutu, po glavi fudbalskih fanova, iz FSS-a se stidljivo provuklo da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da će „večiti“ ubuduće za to biti ozbiljnije kažnjavani, „čak i oduzimanjem bodova“.

To se tada naravno nije desilo, opravdanje je nađeno, našao ga je u jednom od „monovjua“ sam predsednik Saveza, negde u nedorečenosti propisa ili tako nešto. Podsetimo, osim međusobnih prepucavanja i uneređivanju po sudijama, iz Zvezde su tada otvoreno optuživali Slavišu Kokezu da je namestio prvenstvo, na šta on dugo nije reagovao uopšte, a konačno to je bilo vraćanje kalodonta u tubu. Nije našao za shodno da tuži za klevetu, da tako, ako ne svoj, zaštiti obraz Saveza kojem je na čelu.

Ove sezone priča se ponavlja, iz oba tabora sa Topčiderskog brda komentariše se sve i svašta, ni malo biranim rečima, dugi opstanak u Evropi nije se osetio na manirima koje pokazuju „po kući“. Partizan je uglavnom u sudijama video razloge svih svojih poraza i remija u domaćoj ligi, Zvezda je poraza i remija imala manje pa se valjda zato bavila i pobedama Partizana. Sve zajedno opet se pretvorilo u kakofoniju izuzetno neprijatnog mirisa, pogled sa strane hladne glave uočio bi da to sa fudbalom nema veze, da je u pitanju borba za opstanak na vlasti obeju uprava, oktroisanih sa istog mesta. Svesnih da aura „evro podviga“ koje su napravili polako bledi, da su sami sebi digli lestvicu koja će sledeće sezone izgledati nedostižno. „Prvi u selu“ je ovde siguran način da se održi glava iznad vode, čini se da je veći ultimatum pred čelnicima Zvezde, zbog prošlogodišnje „suše“.

Nadomak kraja drugog dela prvenstva, kad se polove bodovi i hvata busija za plej-of, hiperprodukciju saopštenja, makar javno, pokušao je da prekine Dragiša Binić, ispred Izvršnog odbora FSS zadužen za regularnost. On je podneo prijave protiv Zvezde i Partizana zbog „verbalnog delikta“ i navodno zatražio da ovog puta kazne budu „bodovne“, što bi bio presedan u novijoj istoriji srpskog fudbala. I neki pouzdani izvori iz saveza potvrđuju da će se to i desiti. Ali, sreću ovde kvari najmanje dve stvari.

Najpre, što će bodovna kazna i jednima, i drugima definitivno biti ista, što u hroničnoj situaciji da se samo ta dva kluba bore za titulu neće imati „bolnog“ efekta. Jesu iz „okoline“ Zvezde već izračunali da „neparnom“ kaznom idu na parni broj bodova, što im pri podeli na dva oduzima jedan bod. A još je ilustrativnije da odmah po Binićevoj pretnji iz Zvezde stigne novo saopštenje o Kokezinom uništavanju tog kluba. Dakle, nema ni „kajanja“.

Oduzimanje bodova u srpskom fudbalu imalo bi efekta samo kad bi bilo „redovno“, i za povratnike „progresivno“.