Ko su organizatori, koji su bili motivi i ciljevi. Bilo bi sramota radovati se ovom „pogotku“, Englezi kao rodonačelnici kažu da nije džentlmenski kladiti se na stvari koje su izvesne. U državi Srbiji i za takve stvari se posle kratke vremenske distance može reći da se – nisu desile.

Da podsetimo: policija je brzo posle saopštila da je privedeno 26 lica, ali je usledio spin koji do danas drži javnost ošamućenu i naučenu da ne veruje svojim očima. Među uhapšenima bilo je pet Splićana, čija su izubijana lica i tela preplavila medije, o njima se kasnije i jedino raspravljalo, oni su bili povod za „obaveštajne službe“, „državne udare“ i „krv na ulicama“. Mesec i po dana posle, kao jedini dokaz da se tog dana na južnoj tribini stadionu išta dešavalo ostaje vest da su se „Splićani“ nagodili sa tužilaštvom, „priznali“ delo, te umesto suđenja po inkriminaciji za koju je minimum tri godine robije, dobili od četiri do šest meseci uz zabranu ulaska u Srbiju. Time je „slučaj“ stavljen ad akta.

Nije neuobičajeno da se stranim državljanima čine ovakvi „pravni ustupci“, posebno što su u celoj priči oni najviše i nastradali. I Italijani su svojevremeno Ivana Bogdanova za ono divljanje u Đenovi takođe simbolično kaznili i čim pre ispratili preko granice. Ali su pre toga saznali sve što ih je zanimalo. Moguće je i da je domaća policija dobila odgovore na svoja pitanja, ali ne smatra da je tako nešto od javnog interesa. Ministar Nebojša Stefanović izgovori da nije zadovoljan ovakvim sudskim epilogom, te da se iza toga „nešto krije“ pa će biti nastavljena „istraga“. Sukim i sučim, nije objasnio.

U kompletnoj „skrivalici“ najočiglednije je da je već sutradan 21 uhapšeno „lice“ potpuno nestalo: iz priča, saopštenja, verovatno i pritvora. Već sutradan se sve odvijalo kao da je pet Hrvata došlo u Srbiju, na stadionu se tuklo samo sa sobom, usput se i isprebijalo, i na kraju se nagodilo. Ko zna koliko još njih koji su se „uniformisano“ ili „civilno“ mlatili nisu očigledno bili zanimljivi sagovornici policiji, ili iz „nepoznatih razloga“ njoj nisu bili ni dostupni. I svi su oni snimljeni, i svi bi bili ili jesu identifikovani. Neko je, jasno, sve to izbrisao gumicom, jer mu nije odgovaralo da se o tome širi priča.

I onda na kraju državne „alhemičarske“ akciji pretvaranja besne mase u pet Hrvata, ministar sporta i predsednik Olimpijskog komiteta sa nekog okruglog stola poručuju da će se država sa huliganima obračunati „engleskim modelom“.

Nije džentlmenski, ali se možete kladiti da i od toga nema ništa.