Najpre zato što više nego suludo zvuči da bilo koji fudbalski funkcioner neki skup zabranjuje, pa bilo to i na Balkanu, pa bilo to i na Kosovu. A posebno zbog argumenata koje je za zabranu potegao.

Fadilj Vokri je, naime, izjavio da su „dve godine davali dozvolu za utakmicu“, ali ove nisu „jer je u poslednjoj utakmici bilo stvari koji ne pripadaju sportu“. „Tada su bile i uvredljive poruke i zato smo odbili Zvezdin zahtev. Takođe, obavestili smo UEFA da neće biti utakmice“, rekao je Vokri za lokalni Koha ditore. Vokri to nije izgovorio, ali jesu kosovski mediji: na prethodna dva gostovanja Crvene zvezde u Gračanici sa tribina se skandiralo „Kosovo je srce Srbije“ i intonirana je himna „Bože pravde“. A na SC „Dragan DŽajić“ u Gračanici vijorile su se srpske zastave. S druge strane, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović uputio je otvoreno protestno pismo ambasadama u Prištini, OEBS-u i UEFA povodom „odluke Fudbalskog saveza Kosova“.

Paradoksalno, ali stvarno, obe strane se „slažu“ da „dozvolu daje“ FS Kosova, a potpuno je jasno da je izjava Vokrija upućena ka Beogradu, a ne ka Gračanici, da je to bilo jasan signal da fudbaleri Zvezde ne kreću na put, jer na Kosovo tog dana neće ući, sve se utakmica i ne igrala. Ono što je za Vokrija, ustvari za kosovske vlasti, „uvredljivo“, za organizatore utakmice i tamošnji plebs je potpuno „normalno“- kao što „glasnogovornik“ Vokri misli da je intoniranje „strane“ himne i isticanje „stranih“ zastava politička provokacija, tako s druge strane u Gračanici sebe mogu smatrati državljanima Srbije i isticati simbole svoje države. Problem za ove druge je „samo“ u tome što oni prvi u natpevavanju koje sa sportom nema veze, imaju konačnu reč: odlučuju šta će se na toj teritoriji, smatrali je drugi državom ili ne, dešavati, i ko tamo može da dođe.

I zato je više nego licemerno čuđenje, sa srpske strane, i snishodljivost, sa albanske. Opasno je ako nekom još nije jasno da vlasti Kosova MOGU da zabrane ulazak bilo kome iz Srbije, čak i najvišim državnim zvaničnicima kad god im se to učini zgodnim, zašto ne i fudbalerima. S druge strane, Vokrijev posao je više da stadioni po Kosovu ne izgledaju kao ruševine iz 19. veka, nego da o zabrani svetkovine u Gračanici obaveštava UEFA.

I da: novac od prodatih ulaznica trebalo je da bude doniran Ginekološkoj klinici u Gračanici, odeljenju pedijatrije. Što je ostalo u drugom planu dok su jedni pokazivali patriotizam, a drugi mišiće.