Kultura

Izložba Govor cveća u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu

Izložba Govor cveća na kojoj se u tradicionalnoj i digitalnoj formi predstavljaju komunikacijski aspekti simbolike cveća, biće otvorena u utorak 20. marta u 13 časova u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković“.

Šabačke heroine

U Biblioteci šabačkoj predstavljena je knjiga „Šapčanke“ Živane Vojinović gde su sabrane biografije 188 znamenitih žena koje su živele, školovale se, radile i stvarale, i ostavile dubok trag u ovom gradu.

Strip crtači odlaze iz Srbije

Predsednik Udruženja „Svet stripa“ iz Kragujevca Nebojša Vesović izjavio je FoNetu da se sve veći broj domaćih mladih strip crtača opredeljuje da radi za inostrane izdavačke kuće, jer se od crtanja stripova u Srbiji ne može zaraditi za pristojan život.

Andrej Pipović: Gluma je javni posao

Mladi glumac Andrej Pipović, koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Beogradu, trenutno je u žiži javnosti zbog veoma zapažene uloge Rastka Nemanjića u seriji „Nemanjići: Rađenje kraljevine“.

Festival pisaca u Dorćol Platzu

U želji da promoviše savremenu domaću književnost i domaće autore ustanova kulture “Dorćol Platz” organizuje „Festival pisaca“ od 20. do 24. marta.

Beogradska premijera predstave „Lift – Slobodan šou“

Posle premijere na matičnoj sceni izmeštenoj u Dom kulture Gračanica, predstava Narodnog pozorišta iz Prištine „Lift – Slobodan šou“, koja je zbog teme privukla pažnju svetskih medija, u nedelju, 18. marta, premijerno će biti izvedena i u Beogradu, na Velikoj sceni NP. Komad je nastao po tekstu Jelene Bogavac, a u režiji Nenada Todorovića.

Molitva u potrazi za egom

Posle uvodnog gostovanja atinske trupe Dimitrisa Papajoanua, laureata Nagrade „Jovan Ćirilov“ na 14. Beogradskom festivalu igre, čija je koreografija „Veliki krotitelj“ već na putu za Pariz i Luksemburg…

Izražajna snaga Bramsovog „Nemačkog rekvijema“

Veliki holandski dirigent Bernard Haitinik je bio 9. marta gost dirigent sa Simfonijskog orkestra i hora Bavarskog radija u Minhenu, a „Nemački rekvijem“ Johanesa Bramsa bio je kulminaciona tačka koncerta.