Kultura

Kritičari: 'H-8' iz 1958. najbolji hrvatski igrani film svih vremena 3

Kritičari: ‘H-8’ iz 1958. najbolji hrvatski igrani film svih vremena

Igrani film „H-8“ reditelja Nikole Tanhofera iz 1958. godine je u najnovijem, trećem izboru kritičara, proglašen najboljim hrvatskim igranim filmom svih vremena, najbolji dokumentarni film je „Od 3 do 22“ Kreše Golika (1966.), a najbolji animirani film je iz 1961. – „Surogat“ Dušana Vukotića koji je za njega dobio američkog „Oskara“.

Šerbedžija: Svi znaju da je Mustafa Nadarević bio veličanstven glumac 11

Šerbedžija: Svi znaju da je Mustafa Nadarević bio veličanstven glumac

Glumac Mustafa Nadarević preminuo je juče u 77. godini. Nezaboravni Leone Glembaj u „Glembajevima“ Antuna Vrdoljaka, Mihailo u „Već viđenom“ Gorana Markovića, Mustafa u „Mirisu dunja“ Mirze Idrizovića, Idriz u „Kod amidže Idriza“ Pjera Žalice, Mihailo u „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića… odigrao je više od 60 filmskih uloga na prostoru čitave (bivše) Jugoslavije i 150 pozorišnih.

Htela bih da snimim film o Kolumbu 14

Htela bih da snimim film o Kolumbu

Tamo, na Fridrihštraseu, Peter je sortirao njene crteže, komadiće listova, na kojima je nešto bilo napisano na ruskom, prao je posuđe, čistio pod, sve sam, nije nikog želeo da pušta, skupljao je knjige, slagao odeću, sedeo na krevetu, s licem u dlanovima, bilo bi lakše kada bi plakao.