Kultura

Nemanjići – restartovanje pop-kulturnog fenomena

Posle pilot-epizode koja je, kako tvrde u RTS, u brzini montirana da bi bila prikazana 31. decembra na izdisaju jubilarne 2017. u kojoj se obeležavalo 800. godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, ovog vikenda i zvanično počinje emitovanje prvog domaćeg serijala sa srednjovekovnom tematikom „Nemanjići – rađanje kraljevine“.

Nova prilika za vizuelne umetnike

U okviru programa za rezidencije umetnika i profesionalaca u kulturi Plants AiR, u saradnji sa organizacijom KAIR iz Košica u Slovačkoj, Fondacija „Novi Sad 2021“ objavljuje konkurs za selekciju vizuelnog umetnika.

Ciklus norveškog filma: „The Wave“

Kulturni centar Grad, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Norveškim filmskim institutom, tokom februara i marta predstaviće seriju norveških igranih filmova nastalih od 2013. do 2015. godine.

Filmski vodič od 15. do 21. februara

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

Gde je nestao novac za nagrade?

Radovan Beli Marković, jedan od laureata nagrade sa imenom Jovana Skerlića, odbio je ovo priznanje za svoj roman „Putnikova ciglana“. Ono je pripalo i Vuku Draškoviću za roman „Tamo daleko“ i Vitomiru Teofiloviću za knjigu „Eseji“.