Kultura

Ništa kod Vučića nije fascinantno da bi zaslužio scenu

Centralni događaj 32. Grada teatra bila je premijera „Krvavih svadbi“ Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice, što je sugerisano već samim naslovom pod kojim se ovog leta odvija festival, „Kad se pojavi mjesec…“, preuzetim iz motiva dela velikog španskog i evropskog pesnika.

Traganje za umetničkim i društvenim istinama

Festival savremene umetnosti „Videopark“ biće otvoren u Užicu u sredu uveče i trajaće do 18. avgusta, kada će video radove, animacije i pokretne slike predstaviti umetnici iz naše zemlje i inostranstva.

Kamp klasične muzike od sutra u Zaječaru

Mladi talenti, ali i afirmisani muzički umetnici iz zemlje i inostanstva narednih dana biće u Zaječaru koji je pet put domaćin Kampa klasične muzike koji se održava od 14. do 20. avgusta.

Završen Nišvil: Sve više publike, fale ministri

Ovogodišnji Nišvil je srušio sve rekorde u sadržaju koji je ponudio posetiocima, a neki segment festivala videlo oko 200 hiljada ljudi, ocenio je Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je ove godine obeležio 24. izdanje pod tim imenom, a 35.to od nastanka niškog džez festivala na koji se naslanja.

Nagrada Emiru Kusturici na Festivalu srpskog filma u Čikagu

U Filmskom centru Srbije danas je Slavica Petrović, direktor Festivala srpskog filma u Čikagu, uručila priznanje za najbolji film Emiru Kusturici za ostvarenje „Na mlečnom putu“ i nagradu publike za film “ Panta Rei“ poslednje autorsko delo Ljubiše Samardžića.

Svetska premijera „Korena“

Svetskom premijerom filma „Koreni“ u produkciji RTS večeras počinje 42. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Habermas i makroi: svet dana i svet noći

Srpski premijer Zoran Đinđić ubijen je 2003, nakon što je bio na vlasti manje od tri godine (prvi premijer nakon pada Miloševića).

24. Sarajevski film festival : „Ma, ovo je ko Berlinare i Kan“

– Ma jel to negde puca? – Ovo je bila prva reakcija Sarajlija na spektakularni vatromet kojim je u petak završena svečana ceremonija otvaranja 24. Sarajevo film festivala, koji će trajati do 17. avgusta, s najviše filmova dosad.