Kultura

Svjedoci smo tendencija koje nas vraćaju unazad po pitanju ženskih prava

Zagrebačko kazalište „Hotel Bulić“ i ovog decembra je sa nama u Bitef teatru, kao već redovna praznična doza razmene pozorišnih emocija, razmišljanja, reakcija na stvarnost u kontekstu savremenog doba, ali i onih prethodnih istorijskih činjenica, te sa uvek mnogo energije jednog po svemu oslobođenog izraza punog rock elektriciteta.

Dve briselske izložbe

U Kraljevskom muzeju lepih umetnosti u Briselu se do 27. januara 2019. održava izložba pod nazivom „Berlin 1912-1932“, koja obuhvata „lude godine“ prošlog veka između dva svetska rata. Izloženo je preko dve stotine dela koja dolaze iz pedesetak muzeja i privatnih zbirki.

Minja Bogavac primer svakodnevne borbe za slobodu

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu održan je jedan u nizu događaja koje organizuje Pokret Novi optimizam povodom nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“ koja je ove godine pripala dramaturškinji i rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Biblioteke u Srbiji imaju priliku da dobiju edukativnu IT opremu

Novi regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u narednom periodu, opremiće 20 biblioteka iz Srbije naprednom tehnologijom koja će pomoći da se one transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Projekat Digitalni građanin podržan je od strane kompanije Google.

Izborni apstinenti su i u Americi i ovde najveće stranke

Najnoviji film Majkla Mura „Farenhajt 11/9“ premijerno je prikazan protekle nedelje u Domu omladine. Ovaj dokumentarac ocenjen je kao film u kome se ostvaruje Trampova noćna mora, a to je da Mur snimi film o njemu.

„Drugi boravak“ Branimira Štulića u Kraljevu

Večaras je u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, ispunjenoj rekodnim brojem posetilaca, po prvi put promovisana doktorska disertacija „Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci“ Zlatomira Gajića , asistenta na Odseku za književnost Novosadskog Filozofskog fakuteta.