evropska noć istraživačaFoto: A.H./ATAImages

Najveća i najtraktivnija naučna manifestacija u zemlji, Evropska noć istraživača, biće održana četrnaesti put ove godine, 29. i 30. septembra od 16 do 22 sata u 24 grada širom Srbije pod sloganom „Svetlost nauke“.

Kao i svake godine, progrmai su potpuno besplatni za posetioce.

Evropska noć istraživača dešava se u isto vreme u 26 zemalja Evrope.

U Srbiji će biti održana u Beogradu, Čačku, Kragujevcu, Trsteniku, Nišu, Leskovcu, Ranovcu, Rekovcu, Zaječaru, Negotinu, Novom Sadu, Šapcu, Kikindi, Kruševcu, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Paraćinu, Jagodini, Svilajncu, Despotovcu, Pirotu, Inđiji i Ćupriji.

Zagrevanje za glavnu manifestaciju već je počelo. U petak 22.9. učenici OŠ „Jovan Popović“ iz Beograda pripremaju zanimljive eksperimente koje će pokzaivati posetiocima između 11 i 14 časova, a u nedelju 24.9. u TC BIG od 17 do 20 sati naučnici Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ demonstriraće šta se desi kad astronom, matematičar i fizičar odluče da naprave trajni zapis, da li se gvožđem mogu izrađivati fotografije i kako sunce stvara umetnost na platnu ili papiru.

Naučni klubovi širom Srbije spremili su atraktivne sadržaje u Nedelji istraživača koja počinje 25.9. i traje cele sedmice, zaključno sa velikom završnicom u Noći istraživača.

Evropska noć istraživača organizuje se uz podršku Evropske unije, sa ciljem da na zanimljiv način afirmiše istraživače i nauku i podstakne malde da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Ova velika naučna avantura u Srbiji realizuje se kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocus Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Više informacija o sadržajima, lokacijama i satnici 14. Evropske noći istraživača možete naći na sajtu nocistrazivaca.rs.

U nastavku smo izdvojili najzanimljivije sadržaje iz programa nekoliko gradova.

Beograd

Kao i svake godine, Beograd ima najraznovrsniji program, od laboratorije do cirkusa!

Na nekoliko lokacija – u Muzeju nauke i tehnike, naučnom klubu Centra za promociju nauke, Zavodu za intelektualnu svojinu, Biblioteci Grada Beograda, SANU, OŠ „Jovan Popović“, na Fakultetu za fizički hemiju i plaotima ispred Narodnog muzeja i Prirodno-matematičkog fakulteta, u Luci Beograd i tržnim centrima Ušče i BIG – posetioce očekuje pregršt naučno-zabavnih aktivnosti.

Trka robota, lov na blago, naučna vrteška, ćaskanje sa veštačkom inteligencijom, soba za bekstvo sa pticama grabljivicama, otvorena laboratorija, eksplodirajuća otkrića, druženje sa mikroorganizmima i paleolitskim slikarima, pisanje na jeziku DNK, konstrukcija veštačke kosti i modiranje kao u Starom Rimu, da nabrojimo nekoliko.

Sadržaji su kreirani za svačiji ukus, bilo da ste ljubitelj forenzike, medicine, matematike, modularstva, slikarstva, biogeografije, geologije ili – ljutih papričica!

Otkrićete koliko hiljada godina je stara voda koju ste danas popili, ko su bili deca pronalazači, koliko će hrana budućnosti imati nogu, kakva je veza između vitezova i algi, kako biljke pevaju, šta je imigongo i da li se jedna ovca bolje snalazi u umetnosti ili u realnosti.

Koncert benda Gladni naučnici, naučne akrobacije u Cirkobalkani – samo su neke od pratećih aktivnosti u Beogradu tokom šest dana slavljenja nauke.

Novi Sad

Eliksir besmrtnosti, Slikanje hemiju, Fizika senke, Tajna u Mona Lizinom oku, Balerina iz laboratorije, Putevi vetra, Koji je tvor algoRITAM, MagnetikART i Tehno-art fuzija neki su od naslova iz bogatog programa Novo Sada.

Posetioci će biti u prilici da na bini elektronske muzike uoče povezanost zvuka i magnetnih čestica, da otkriju neverovatne svetove biljnih proteina, savršenih kristala i zaboravljenih hranljivih usea, da testiraju sposobnost razlikovanja boja i prepoznavanja aroma…

Novosadski program održava se u Naučnom klubu u Kulturnoj stanici Svilara i u prostorijama škole Logiscool.

Niš

Niški naučnici obeležiče 80 godina od smrti Nikole Tesle, proučavati optičke iluzije, zaviriti u virtuelnu prošlost Leskovca, dočarati kakav je osećaj hodanja po vodi i otkriti koja fizika se krije iza pirueta umetničkih klizača.

Pokazaće da li je moguće da baš svako bude umetnik ili izvođač bez obzira na nadarenost i kako će izgledati književna dela budućnosti, istražiti na koji način veštačka inteligencija može da bude u službi apstraktnog slikarstva.

Ako ne znate šta je zajedničko za Leonarda da Vinčija, Samjuela Morzear, Beatriks Poter, Hedi Lamar, Aleksandra Borodina i Vladimira Nabokova – otkrijte u Nedelji istraživača u Nišu.

Noć istraživača održava se u Narodnom muzeju – Spomen sobi Branka Miljkovića i Stevana Sremca, Narodnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci „Nikola Tesla“, Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje i Delta Planetu.

Jagodina

Putovanje u svet minerala, zakoni prirodnih nauka na kojima se zasnivaju moći superjunaka i tajne forenzičkog zanimanja samo su neke od tema u Jagodini.

Tamo će učenici preuzeti ulogu nastavnika i podeliti strast za znanjem sa svojim vršnjacima – posetiocima, biće organizovane dve radionice, za programiranje i likovno izražavanje, a otkrićete i hemiju iz drugog ugla, filmskog i lingvističkog.

Kruševac

Program u Kruševcu spojiće botaniku i QR kodove, likovno stvaralaštvo i ples sa matematikom, slagalice i istorijske događaje.

U okviru naučnog kafea biće priče o emocionalnoj inteligenciji, komunikaciji i prevazilaženju strahova, na platou ispred Pionirskog parka biće postavljeni teleskopi za posmatranje Jupitera, Saturna i Meseca, dok će na trgu ispred Kulturnog centra posetioce dočekati velikani kruševačkog glumišta.

Neće izostati ni zabavni eksperimenti poput lave u boci, smrzavanja težnim azotom ili bojenja plamenika, a posetioci će moći da naprave i divne suvenire za uspomenu: epruvete, ligavce, cvetne bukmarkere.

Kulturni centar – Bela sala, Trg glumaca i Naučni centar domaćini su manifestacije.

14. Evropska noć istraživača pod sloganom „Svetlost nauke“ 1
Foto: Marija Konjikušić

Zaječar

Zaječar se igra! Grad je ove godine prednost dao gejmingu i drugim vrstama igara inspirisanim STEM disciplinama (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

U svakoj od učionica zaječarske gimnazije biće drugačija postavka, od virtuelne realnosti, preko Terraforming Marsa, Ark Nove, Everdale i drugih društvenih igara, do turnira u šahu.

Uz to, na istom mestu održaće se i prva STEM olimpijada sa disciplinama poput rešavanja zagonetki i rebusa, pravljenja papirnatih aviona, brzog izlaska iz sobe za bekstvo…

Širom grada biće organizovana potraga za blagom sa zadacima iz logike, matematike i enigmatike.

Grupa gimnazijalaca posetiće predškolce u PU „Đulići“ i demonstrirati im razne eksperimente, a u Montesori školi klincima će predstaviti priču o vodi i čulima.

Kragujevac

U Kragujevcu ćete moći da posetite kafe alternativnog izgleda koji podseća na laboratoriju i saznate zašto je kafa u kafiću uvek drugačija od one kod kuće.

Ako ste više tip za aktivnosti na otvorenom, čekaju vas super zabavna naučna šetnja kroz prvu prestonicu obnovljene Srbije iz polovine 19. veka i foto-tura u Botaničkoj bašti, a na programu su i virutelne šetnje kroz kulturno-istorijske i turističke lokalitete Kragujevca i kroz Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Ova putovanja u prošlost upotpuniće i postavke „Narodne nošnje Srbije i sveta“ u organizaciji udruženja „Česi Šumadije“ i „Čik pogodi“ Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, koje će posetiocima približiti sav raskoš i lepotu narodnih nošnji, nakita i drugih folklornih elemenata.

Koji ukusu nastaju kada se u hranu unaci naučni začin i još mnogo toga zanimljivog saznaćete u kutku Naučnog kluba Kragujevac u tržnog centru BIG Fashion.

Šabac

Šapčani će zakoračiti u doba Jure i sresti se „oči u oči“ sa dinosaurusima, napraviti unikatne slike pomoću ebru tehnike, otkriti tajne najpoznatijih hramova starih civilizacija, naučiti metode čitanja neverbalne komunikacije i kranuti u potragu za muzičkim nasleđem svoga grada.

Za ljubitelje prirode, Šabac je pravo mesto ove godine, jer će iz Zavod za zaštitu prirode Srbije (ZZPS) odvesti u geološki vremeplov i kroz razne zanimljive interaktivne sadržaje, ispričati priče o retkim i ugroženim vrstama i predelima, a njihovi gosti iz Prirodnjačkog muzeja iz Svilajnca o tome kako nastaju vulkani.

Stručnjaci iz ZZPS i profesorka biologije podučiće posetioce kako se osloboditi straha od zmija i iskoreniti predrasude o gmizavcima i vodozemcima, a u ulozi „asistenta“ naći će se i jedna neotrovna zmija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari