Komemoracija povodom smrti glumca Vladana Živkovića održana u Kinoteci 1foto Miroslav Dragojević

– Tokom korone, kao lav, kao da je pitanje života i smrti, on se borio da Filmski susreti budu održani i bili su održani. On je stoički trpeo sve, smatrajući da brani ono što je ispravno. Takvih ljudi više nema, oni izumiru. I zato je tragedija veća što ga nema.

Zahvaljujući njemu, za ove četiri godine, Dušan Kovačević je snimio film, neki klinci su u Kanu dobili nagradu koju je Živković potpisao, napravljen je najgledaniji bioskopski film „Toma“ i najgledaniji televizijski „Dara“. Napravili smo velike uspehe, Vladane, i to što smo istrpeli imalo je nekog smisla kao što u životu ima smisla biti ispravan. Ako nas na nebu čuješ, hvala ti za to što si bio – tim rečima je Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, na komemoraciji glumcu Vladanu Živkoviću istakla značaj njegovog umetničkog rada i njegov doprinos srpskoj kinematografiji.

Komemoracija je održana danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

– Vladana nikada nisam poznavao privatno. Popio sam jedno trista kafa sa njim u kancelariji ali svaki njegov razgovor je bio o glumcima, o anegdotama, o festivalima i greškama koje treba da se isprave. Vladanov glas je najlepši glumački glas, pun energije, strasti i plamena koji je u njemu goreo. Kada bih čuo taj njegov glas, pušački, koji viče, dolazio bih da ga smirim, a smirivao sam ga tako što bih krenuo da se smejem – kazao je Radomir Nikolić, glumac i član predsedništva UFGS, i ispričao anegdotu kako su poslednje dve godine Živković i on „postali“ kumovi.

– Otišao sam na jednu od tih kafa. On je počeo da mi se obraća sa kume. Ja sam pitao, Vladane, otkad smo ti i ja kumovi? Pokazao mi je slike sa prvog snimajućeg dana serije „Toma“ gde glumim Zorana Radmilovića i kazao „nisam te prepoznao, meni je venčani kum bio Zoran Radmilović“. I ja sam njega počeo tako da oslovljavam. To je bila neverovatna veza i on je svima nama ulivao energiju – kazao je Nikolić.

On je rekao da je u novinama pročitao da Živkovića nazivaju našim najvećim epizodistom, a on je odigrao mnogo glavnih uloga radeći na Festivalu Filmski susreti.

Primetio je i to da je njegova posvećenost bila čudo kao i njegova ljubav prema glumcima.

Dejan Dabić, filmski kritičar, kazao je da je Živković doprineo na mnogo načina razvoju svih medija u našoj zemlji, a najmanje je poznato da je snimio možda najviše radio-drama u produkciji Rado Beograda, preko 700 uloga.

– Kad neko svojim glasom, artikulacijom i dikcijom dolazi do publike to je daleko teže nego kada to radi na platnu. Tim svojim glasom je bio tako dominantan – primetio je on.

Zapazio je i to da je Živkovića društveni rad možda odvojio od nekih većih uloga i karijere koja bi išla još većom uzlaznom putanjom.

No, Dabić je zaključio da su i uloge koje je izneo dovoljne jer je sarađivao sa svim velikim rediteljima – Žikom Pavlovićem, Goranom Paskaljevićem, Goranom Markovićem.

Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra i Festivala Filmski susreti, kazao je da je Živkovića upoznao prvo preko ekrana, jer je igrao u značajnim jugoslovenskim i srpskim filmovima, serijama i dramama, čak i kod reditelja Sema Pekinopa.

On je, kazao je, kao glumac ostao upečatljiva pojavnost u našim očima.

– Imao je stas i glas i uvek je bio efektan, igrao je i uloge većeg obima i glavne uloge, umeo je da odigra i akcione ali i vrlo teške psihološke uloge. Bio je glumac izuzetno velike izražajnosti – zapazio je Savić.

Gordan Matić, reditelj u čijem je filmu „Pucnji u Marseju“ Živković odigrao svoju poslednju ulogu, kazao je da je Živković donosio dobronamernost, energiju i dobrotu na snimanje.

Uvek nešto novo i osvežavajuće, osmehom i pozitivnom energijom.

– Teško je to prepisati samo glumcu, ja ću ga pre svega pamtiti kao jednog dobrog čoveka – kazao je Matić.

Feti Dautović, producent i profesor filmske produkcije, upitao se što je Sem Pekinpo pored toliko glumaca baš Vladana toliko voleo, i zaključio da su u pitanju iste osobine koje je i on voleo kod njega: jednostavnost, iskrenost i čestitost.

Dautović je dodao da je zahvalan Živkoviću što mu je bio prijatelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari