Proleće bez Marine 1

Povodom premijere filma“Geometrija prijateljstva“- o druženju George Sand, Pauline Viardot, Clare Schumann, J.Brahmsa i I.Turgenjeva u Parisu, Nohantu, Veneciji, Bougivalu i Baden-Badenu.
Magična moć jednog koncerta pokazaće kako se otvara put ka čudesnom traganju, radja novo prijateljstvo.

(Dogodilo se to 2015. u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu (školi mog muzičkog obrazovanja, mog pedagoškog početka, a onda i značajnog datuma – 40 godina od prvog koncerta).

U moj život ulazi Marina Stefanović koja svojom kamerom beleži ovo za mene divno veče (nadam se i za prisutnu publiku) i od tada počinje naše umetničko druženje na relaciji Beograd-Pariz.

Marina će snimati koncerte, predstave, pripreme, trenutke iz života učesnika, mladih umetnika i saradnika uz dragocene savete, primedbe i sale.

Spontano kao što su bila druženja slavnih o kojima je ovaj film.

Clara i Paulina, George i Paulina su imale sreću da se sretnu u mladosti, da ta druženja traju do kraja njihovih života.

Marina i ja smo se upoznale u našem zrelom dobu i naše druženje je trajalo prekratko. Smrt je bila brža, nestrpljiva i na prvi dan proleća 2021. uzela nam Marinu.

U pismu iz 1842 G. Sand piše Paulini: „Vi ste moja mladost, moja slava i moja budućnost“.

Marina će me „Markizom“ zvati.

Marina i ja ćemo uraditi nekoliko jedinstvenih scenskih ostvarenja (tu su dramska simfonija „Socrat“ Erika Satija, opera“Jadna Evgenija“ Z.Tajfer, mnogo koncerata, premijernih predstavljanja dela savremenih kompozitora…) sa učesćem i mladih umetnika iz raznih zemalja uz podršku Asocijacije „Parade“ iz Arkeja (Francuska) i moje cele porodice.

Film na kojem smo radile više od dve godine, čije premijerno prikazivanje Marina nije dočekala, pletenica je našeg prijateljstva, radosti stvaranja i prevelike moje tuge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari