Dragan Bjelogrlić započeo snimanje novog filma „Lančana reakcija" 1

Tajnim nuklearnim projektom koji je ostao misterija više od pola veka, pravljenjem atomske bombe po nalogu Josipa Broza, po onome što se danas zna, rukovodili su Aleksandar Leka Ranković, šef Titove tajne službe, i Jovo Kapičić, nekadašnji general Udbe, a katastrofa se dogodila 1958. u Institutu u Vinči

 

 

Posle nekoliko godina priprema i rada na scenariiu, u Beogradu je sinoć „pala“ prva klapa novog filma „Lančana reakcija“, reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića, koji je podržan na konkusru Filmskog centra Srbije 2016, pod nazivom „Čuvari formule“.

Reč je o uzbudljivoj filmskoj priči o istinitom događaju u Institutu u Vinči 15. oktobra 1958, tragičnom incidentu kada je tim najvećih umova tadašnje zemlje tokom eksperimenta u nuklearnom reaktoru bio izložen smrtonosnoj dozi radijacije.

To je bio pokušaj naših naučnika da naprave atomsku bombu, u tajnoj operaciji koju je naložio Josip Broz, a tajnim nuklearnim projektom, po onome što se danas zna, rukovodili su Aleksandar Leka Ranković, šef Titove tajne službe, i Jovo Kapičić, nekadašnji general Udbe.

Ova velika ljudska drama ostala je misterija koja traje više od pola veka, a elitni srpski atomisti Radojko Maksić, Roksanda Dangubić, Draško Grujić, Stjepko Hajduković i mladi genije Života Vranić. postali su prvi pacijenti u istoriji svetske medicine kojima je presađena koštana srž.
Zahvaljujući francuskom lekaru i profesoru Žoržu Mateu, koji ih je pozvao u čuvenu kliniku „Kiri“ u Parizu, srpski naučnici osuđeni na smrt spaseni su novom metodom lečenja.

Scenario filma „Lančana reakcija“, koji Bjelogrlić potpisuje zajedno sa Vukom Ršumovićem, nastao je po motivima knjige „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića. koji je ovom događaju posvetio i knjigu „Rascepi“.

Radnja filma „Lančana reakcija“ vraća nas u vreme “hladnog rata“ koji se se nadvio nad planetom, „gvozdena zavesa“ je podelila evropski kontinent, ali i čitav svet na dva politički i vojno suprostavljena bloka. I jedan i drugi blok poseduje nuklearno naoružanje.

Strah od neminovnosti nuklearenog rata dovodi do paničnog pokušaja mnogih zemalja da obezbede ovakvo naoružanje, dok nauka istovremeno pokušava da pronađe lek od nuklearnog zračenja, kao posledice upotrebe atomskih bombi…

Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi igraju neke od glavnih uloga u ovoj francusko – srpskoj koprodukciji, dok će domaću filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Planirano je da snimanje traje godinu dana na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj.

Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim u kojem su direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

Izvršni producent je Goran Bjeloglić, direktorka filma je Nataša Višić. a premijera „Lančane reakcije“ očekuje se na na jesen 2023. godine.

Foto promo Aleksandar Levajković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari