U Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoren 14. filmski festival Španski metar 1

Do 31. maja pred publikom izbor od dvadeset najboljih španskih i latinoameričkih filmskih ostvarenja u poslednje tri godine, a glavni program zatvara dokumentarac „S ljubavlju iz Fuenlabrade“, koji govori o velikom uspehu košarkaša Partizana 1992. godine, kada su osvojili evropski vrh, iako su zbog sankcija i raspada Jugoslavije, morali da se „presele“ u španski gradić Fuenlabradu, najavio direktor Instituta Servantes u Beogradu Đozep Marija de Sagara Anhel

Programom posvećenim čuvenom španskom glumcu i reditelju Fernandu Fernanu Gomesu i besplatnom projekcijom restaurirane verzije njegovog filma „Ludnica“ (1953), sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci svečano otvoren 14. Španski metar, filmski festival na španskom jeziku koji organizuje Institut Servantes u Beogradu.

Kako je na otvaranju istakao Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Beogradu, ime i delo ovog sineaste su institucija u Španiji.
– Gomez je jedno od najprepoznatljivijih lica i glasova naše kinematografije, čija je karijera trajala više od šezdeset godina. Bilo bi nemoguće nabrojati sve nagrade koje je dobio tokom svoje karijere. Dovoljno je reći da je dva puta osvojio Srebrnog medveda za najboljeg glumca na festivalu u Berlinu, kao i da je osvojio šest nagrada Goja, tri kao glumac, dve kao scenarista i jednu kao reditelj, pri čemu je do dan danas jedini umetnik koja je osvojio nagrade u tri različite kategorije – izjavio je Bartolome Molina.

Tokom vikenda, publika Jugoslovenske kinoteke biće u prilici da u okviru programa „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ pogleda još dva kultna ostvarenja ovog umetnika – „Čudno putovanje“ (21. maj) i „Jezik leptira“ (22. maj), u kojima je ostvario nezaboravne uloge.

Pre projekcije ovih filmova, u 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.

Kako je izjavio direktor Instituta Servantes u Beogradu Đozep Marija de Sagara Anhel, tokom naredne dve nedelje, do 31. maja, u salama Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog Centra Beograda biće prikazano dvadeset meksičkih, argentinskih, kolumbijskih, dominikanskih, čileanskih, peruanskih i španskih filmova.

– Izbor koji predstavljamo 2022. proizvod je pažljivog izbora najboljih španskih i latinoameričkih filmova u poslednje tri godine, kao i niza filmova koji slave jubileje vezane za velike prekretnice naše kinematografije – rekao je De Sagara Anhel, ističući da ove godine Špnaski metar prvi put zatvara i jedan srpski film.

Od ponedeljka, 23. maja, Španski metar se „seli“ u Dvoranu Kulturnog Centra Beograda, gde će uz glavni festivalski program „Savremeni film“ biti održana još dva tematska programa – „Ženski ugao“ i „Novi iberoamerički film“.

Romntična komedija „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojoj glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta, otvoriće glavni program, a „Bruklin u Sevilji“ je još jedna španska komedija u ovom programu.

Tu su i čileanski kandidat za Oskara, politički triler „Pauk“, sa Marijom Valverde u glavnoj ulozi, koji govori o ekipi mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade.

Naši filmofili će imati priliku da vide i argentinske „Dobre namere“, meksičku drama „Lavica“ koja donosi priču o zajednici meksičkih Jevreja, a glavni program zatvoriće dokumentarac „S ljubavlju iz Fuenlabrade“, koji govori o velikom uspehu košarkaša Partizana 1992. godine, kada su osvojili evropski vrh, iako su zbog sankcija i raspada Jugoslavije, morali da se „presele“ u španski gradić Fuenlabradu.

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ predstavlja četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki.
Nagrađivanu dramu „Prkosni bljesak“, dokumentarac „Diši“ koji zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica.

Dokumentarac, „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“ uvlači publiku u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Niño de Elche, a tu su i romantična komedija „Šta smo uradili pogrešno“.

Ovaj program upotpuniće i selekcija nagrađivanih kratkometražnih ostvarenja „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

Novitet ovogodišnjeg Španskog metra je ciklus „Novi iberoamerički film“, osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi.

U ovoj selekciji su argentinska socijalna drama „Stalni posao“ , dominikanski film „Mirjam laže“, kolumbijski dokumentarac „Pisaro“ o Mariji Hose Pisaro koja živi u egzilu u Barseloni, ćerki Karlosa Pisaroa, poznatog političara i revolucionara koji se borio za mir u Kolumbiji, koji je ubijen.

Na programu je i peruanski kandidat za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“ o andinskoj muzičarki čija novorođena ćerka nestaje u političkom haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u istragu.

Foto promo Filip Martinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari