Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA od, 26. maja do 7. jula 1foto Vladimir Živojinović

– BINA ove godine obeležava 125. godišnjicu velikana srpske arhitekture Nikole Dobrovića, koja predstavlja jedan od važnijih blokova ovogodišnjeg programa. NJegovo ime će zaista obeležiti ovogodišnju BINU i kroz izložbu i kroz niz pratećih programa – kazala je Danica Prodanović, organizatorka BINE, na konferenciji za medije povodom 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, danas u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

BINA zvanično počinje 26. maja i traje do 7. jula.

Izložba “Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta” otvorena je još juče u Galeriji SANU i trajaće do 14. avgusta.

Svečano otvaranje BINE je u Likovnoj galeriji Beograda od 19 sati, kada će javnosti biti predstavljena izložba „Nagrade i konkursi 2021–2022”.
Jelena Ivanović Vojvodić, arhitektkinja, istakla je upravo ovu programsku celinu kojom se otvara manifestacija.

– Ta tema je na neki način ponovo pokrenuta u većem obimu, s obzirom da, posle zatišja zbog pandemije i ostalih okolnosti, imamo više od deset različitih konkursa koji se tiču i arhitekture i urbanizma, ali i pojedinih enterijerskih pozicija u samom gradu – rekla je ona.

Prema njenim rečima, ti konkursi se tiču i arhitekture i urbanizma, na pr. proširenja Narodne biblioteke Srbije, potom, centra Beograda, oko Slavije, enterijera metro stanice, objekata Muzičke akademije, Fakulteta likovnih umetnosti…

Vođenje kroz izložbu nagrađenih i ostalih studentskih radova koji su stigli na Studentski konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje rekonstruкcije zgrada Generalštaba u Beogradu biće održano ove subote u Knez Mihailovoj ulici ispred Galerije SANU.

Vojvodić je kao posebno značajne aktivnosti BINE izdvojila šetnje koje će s baviti realizovanim i nerealizovanim projektima Nikole Dobrovića.

– Prva šetnja pod nazivom Terazije biće održana u nedelju, 19. juna, od 10 časova, kod Terazijske česme, sledeća je 26. juna – šetnja pod nazivom Generalštab, od 12 sati, ispred ulaznog paviljona objekta A u Kneza Miloša, i poslednja koja nosi naziv Istorijat Beogradske tvrđave, sa osvrtom na nerealizovani projekat arhitekte Nikole Dobrovića, biće organizovana kod Platoa ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić 7. jula.

Jelena Brajković, autorka koncepta programa Good Urban Life, podsetila je da su prošle godine imali vrlo dobar pilot projekat u Kulturnom centru Beograda, a njemu je prethodila trening škola u Beču 2020. godine koju su sproveli u okviru jednog evropskog projekta.

Prema njenim rečima, ove godine program Good Urban Life izlazi na ulicu sa planom za interaktivne module na nekoliko lokacija u Beogradu, a svaki od njih će se baviti specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju: zdravlje, briga, hrana, igra i digitalno okruženje.

U fokusu ovogodišnje manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

BINA se zatvara svečanom dodelom nagrada za arhitektonski događaj godine u Likovnoj galeriji KBC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari