5 godina magazina Oblakoder 1Foto: Promo

Oblakoder magazin pokrenut je 25. maja 2018. godine, a ovog četvrtka obeležava 5 godina postojanja.

Magazin je nastao sa željom da skrene pažnju na položaj mladih u društvu, na njihove probleme, želje i borbe i da javnosti predstavi one mlade koji stvaraju i menjaju ovo društvo – kako umetnike, radnike u kulturi, tako aktiviste i inovatore.

Oblakoder je od svog nastanka do danas imao jasnu nameru – da uključi mlade u javni i medijski diskurs i da ih podstakne na razmišljanje i delovanje – i, danas, pet godina kasnije, smatramo da je ovaj cilj, možda ne postignut, ali svakako – ostvariv i da je prostor za mlade – otvoren.

Oblakoder je nastao kao nezavisna inicijativa petoro mladih ljudi, a danas je registrovan medij koji ima preko 4000 objavljenih tekstova, kao i iza sebe desetine video reportaža, ankete, različite emisije, muzički podkast Digitalni kasetofon, i tri print izdanja Oblakoder magazina.

Oblakoder je od svog nastanka do danas u velikoj meri promenio svoj oblik i porastao, ali je ostao dosledan kako svom izgledu, tako i svojoj ideji – da bude medij za mlade koji slavi mlade i njihovo stvaralaštvo, posebno u oblasti kulture i aktivizma.

Oblakoder danas čini pet mladih žena, četiri novinarke i dizajnerka, kao i mreža mladih dopisnika i dopisnica i saradnika i saradnica. Oblakoder je posebno poznat po svom pažljivo osmišljeno vizuelnom identiteom koji predstavlja rad naše dizajnerke Olge Đelošević.

Oblakoder je tokom svog razvoja pomerio granice u oblasti savremenog i digitalnog novinarstva u Srbiji, a prošle godine bio je dobitnik priznanja „Otkrivanje“ koje dodeljuje UEPS (Udruženje za tržišne komunikacije) za one koji se bave profesionalno komunikacijama, ali nalaze način da kvalitetno komuniciraju na neke važne teme.

Oblakoder je i u okviru istraživanja Mladi u medijskom ogledalu 2022. koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije prepoznat kao medij za mlade koji je najviše izveštavao o temama: aktivizam, mentalno zdravlje, seksualno i rodno zasnovano nasilje, a prepoznat je i rad Oblakodera u izveštavanju o ekološkim temama.

Oblakoder se u svom radu zaista posebno posvećuje, osim promociji kulture i stvaralaštva, temama koje se odnose na rodnu ravnopravnost, garantovanje ljudskih prava, marginalizovane grupe, socijalnu nepravdu, aktivizam i mentalno zdravlje.

Oblakoder će svoj rođendan proslaviti 25. maja 2023. godine žurkom sa dva stejdža, u Zaokretu i Spratu (Cetinjska 15).

Pre početka DJ setova u Spratu će se u 18:30 ekipa Oblakodera obratiti svim prisutnima, gde ćemo se, kratko, osvrnuti na prethodnih 5 godina rada. Ovom prilikom bićete u mogućnosti da postavite i pitanja našoj ekipi o svemu što vas interesuje o Oblakoderu.

Line-up događaja uključuje:

SPRAT STAGE
19-20h Nikola Vuković
20-23h Danilo Kas B2B Šćepine Vragolije

ZAOKRET STAGE
19-20h Samosmireno
20-23h White City Soul

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari