AICA uz ULUS: Preispitati odluku da Milivojević ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana 1Foto: Beoinfo

AICA-Srbija apelova je na nadležne institucije i upravu grada Beograda da usvoje predlog Udruženja likovnih umetnika Srbije i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da nedavno preminuli umetnik Slobodan Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

– Era Milivojević je jedan od pionira nove umetničke prakse u jugoslovenskoj umetnosti druge polovine 20. veka. Bio je nosilac Nagrade 39. oktobarskog salona Beogradu (1998), i Nagrade grada Beograda (2005), imao je status zasluženog umetnika čija je umetnička praksa prepoznata kao jedinstvena i vredna u lokalnim i međunarodnim okvirima, navodi se u saopštenju.

Kako ističu, Milivojević nije samo čitav svoj vek posvetio umetnosti, njenom neprestanom razvoju i nesebičnom deljenju svog rada i svojih ideja sa kolegama, publikom i građanima, već je ostavio materijalna svedočenja o Beogradu i beograđanima od sedamdesetih godina do danas.

Obiman opus umetnika već je interpretiran u domenu kulture, istorije umetnosti, performansa, književnosti (Žarko Radaković, Svetislav Basara, Jovan Čekić itd.).

Stručna javnost jedinstvena je u uverenju da lik i delo Ere Milivojevića zauzimaju istaknutu poziciju u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji umetnosti te da je naša odgovornost prema budućim generacijama, našoj istoriji umetnosti i kulture, da mu obezbedimo dostojanstven ispraćaj i mesto sećanja među drugim sugrađanima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji naše zemlje, rečeno je u saopštenju i dodaje da je neprepoznavanje i nemaran odnos prema sećanju na umetnika ovakvog statusa dovodi u pitanje odgovoran vlastodavni odnos prema najboljim nacionalnim dostignućima. 

AICA-Srbija smatra da bi posthumno neuvažavanje značaja Ere Milivojevića moglo da ima sveobuhvatnje posledice na srpsko društvo i kulturu.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) apelovalo je danas da se preispita odluka da Slobodan Era Milivojević ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari